Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Какво е пъхнал в джоба на Стармен Илън Мъск на път към Марс

Какво е пъхнал в джоба на Стармен Илън Мъск на път към Марс

Какво е пъхнал в джоба на Стармен Илън Мъск на път към Марс  - изображение

Личният автомобил на Илън Мъск миналата седмица оглави всички медийни заглавия по света, но при историческото изстрелване на тежката ракета Falcon Heavy в космоса е излетяло и нещо друго, освен Tesla Roadster. Тайна, която почти никой не знаеше… досега.

В красивия червен електрически автомобил е скрит мистериозен малък предмет, проектиран да оцелее милиони (вероятно милиарди) години – дори в екстремна среда като космическата или на повърхността на далечни планетарни тела.

Наречено Арк (Arch – ковчег, препратка към Ноевия ковчег), това малко устройство за съхранение на информация съдържа библиотека от данни, кодирани на малък диск, изработен от кварц, не по-голям от монета.

Според фондацията Arch Mission, която стои зад иновативната технология, тези дискове могат да запазят и разпространят човешките знания през времето и пространството в полза на бъдещите поколения.

Аркът изглежда като умалено DVD, но потенциалът му за съхранение на информация надминава далеч всички оптични дискове, които имате на разположение вкъщи.

Технологията, разработена от физика Петер Казански от Университета на Саутхемптън, Великобритания, може на теория да побере до 360 терабайта информация или колкото 7 000 диска Blu-Ray.

Но дори по-впечатляваща от капацитета за съхранение на данни е средната продължителност на живота на двата диска Арк 1.1 и Арк 1.2 – две от устройствата за съхранение на данни с най-дълъг „срок на годност“, някога създавани от човека. На теория могат да останат стабилни до 14 милиарди години, благодарение на 5D-съхранението на данни, записани чрез лазерно наноструктуриране върху кварцово силициево стъкло. Тук трябва да напомним, ако сте забравили, че самата Вселена е почти на 14 милиарда години.

Към момента дискът Арк 1.2 си проправя пътя през космическото пространство заедно с автомобила на Мъск със скорост почти 13 000 км в час. На него е записана трилогията на фантаста Айзък Азимов „Фондация“ – една от първите научнофантастични класики, в която е застъпена именно концепцията за запазването на човешките познания и култура в огромната непрощаваща Вселена.

Мисията перфектно кореспондира с целите на инженерите, разработили Арк, които наричат този пръв по рода си диск „Слънчевата библиотека“ (Solar Library).

“Слънчевата библиотека ще обикаля около слънцето милиарди години,“ обяснява съоснователят на организацията Нова Спивак.

„Мислете за него като за пръстен от знание около Слънцето. Това е само първата стъпка от епичния човешки проект да подберем, кодираме и разпространим нашите данни в Слънчевата система и отвъд.“

Следващите изстрелвания са планирани за 2020 и 2030 г., като „Лунната“ и „Марсианската“ библиотеки ще имат за цел да изпратят подбрани и архивирани човешки познания за Луната и Марс, като вторият диск трябва да помогне на колонистите на Червената планета да „посеят“ семето на местната интернет система.

Ако планът ви звучи доста амбициозно, крайната цел ще ви се стори дори още по-фантастична.

„След като накрая свържем различните Арк библиотеки и устройства за съхранение на данни чрез децентрализирана мрежа за четене и създаване на информация, която се простира из Слънчевата система, ще можем да започнем да разрастваме и споделяме колективната децентрализирана библиотека за всичко, което е научило човечеството, на всяка планета от Слънчевата система и отвъд, докато се разпространяваме,“ казва Спивак.

Това е една футуристична мечта за свят, в който човечеството се разселва из Слънчевата система, галактиката и Вселената. Вероятно ви звучи невъзможно от сегашната ви гледна точка. Но само помислете за миг: смятали ли сте, че червен електрически автомобил ще обикаля Слънцето през 2018 г.? Не? И ние, но е факт. Приемете бъдещето, защото понякога мечтите се оказват по-реални от реалността!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл