Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Ислямът ще е най-масовата религия по света до 2070 г.

Ислямът ще е най-масовата религия по света до 2070 г.

Ислямът ще е най-масовата религия по света до 2070 г. - изображение

Ислямът е единствената религия в света, която се разраства по-бързо, отколкото нараства броят на хората по света и до 2070 г. ще заема най-голям дял от населението, твърди доклад.

Американският Център за църковни проучвания анализирал демографските промени сред главните религии в света и открил, че световното население, което изповядва ислям ще нарасне със 73 % между 2010 и 2050 г. За сравнение, хората, които изповядват втората най-бързо разрастваща се религия, християнството, ще се увеличат само с 35 %.

За същия период от време се очаква населението на Земята да е нараснало с 37 %. Ако темповете на този растеж се запазят и след 2050 г., мюсюлманите със сигурност ще превъзхождат числено християните до 2070 г.

Едно от заключенията на доклада е, че мюсюлманите ще представляват 10% от населението на Европа.

През 2010 г. мюсюлманите по света са наброявали 1.6 милиарда души, докато християните – 1.17 милиарда. До 2050 г. мюсюлманите ще бъдат 2.76 милиарда, а християните – 2.92 милиарда и ако и двете религии продължат да се разрастват с тези темпове, ислямът ще има значително повече последователи до 2070 г. 

Броят на атеистите, агностиците и нерелигиозните хора ще намалее от 16.4% до 13.2% от световното население до 2050 г., се добавя още в доклада, въпреки растежа в Европа и Северна Америка.

Промените отчасти се дължат на различните семейни традиции при двете религии. На една мюсюлманка се падат средно по 3.1 деца, докато на една християнка – 2.7.

Основата от последователите на исляма са много по-млади, отколкото останалите религии, което означава, че на много от вярващите им предстоят още много години, в които ще имат физическата и биологична възможност да раждат деца. 34% от мюсюлманите са на възраст под 15 години, като процентът за света като цяло е средно около 27.

Според прогнозите на доклада много християни също така ще станат атеисти или ще приемат други религии.

Очаква се около 40 милиона хора да станат християни, докато 106 милиона вероятно ще изоставят тази религия.

Докладът също така резюмира данните от миналогодишно проучване на европейските настроения спрямо мюсюлманите.

"По-голямата част от Унгария, Италия, Полша и Гърция казват, че възприемат мюсюлманите негативно, докато негативните настроения срещу мюсюлманите са много по-слаби във Франция, Германия и Великобритания и в останалите части на Северна и Западна Европа."

"Хората, които се поставят в дясното пространство от идеологическа гледна точка е много по-вероятно да възприемат мюсюлманите негативно отколкото тези от левицата."

източник: telegraph.com

снимка: thegospelcoalition.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниПсихологияАнкетиБотаника