Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Интересни факти за книгата "Франкенщайн" на Мери Шели

Интересни факти за книгата "Франкенщайн" на Мери Шели

Интересни факти за книгата "Франкенщайн" на Мери Шели - изображение

"Франкенщайн" – историята за луд учен, който съживява мъртво същество само за да открие, че е създал чудовище – продължава да е един от най-популярните хорър романи. По случай 200-годишнината от публикацията на първото издание през 1818 г. сме избрали за вас интересни и малко известни факти за великата книга на писателката Мери Шели.

 Франкенщайн е написан от тийнейджър

Когато е на 16 години, Мери Шели избягва с поета Пърси Биш Шели, като през следващите две години тя му ражда две деца. През 1816 г. двойката отпътува за Швейцария, за да посети Лорд Байрон във вилата му "Диодати". Там 18-годишната Мери започва да пише "Франкенщайн". Романът е публикуван през 1818 г., когато писателката е едва на 20 години.

Първоначално романът е написан за състезание с истории за призраци

Семейство Шели посещават Швейцария по време на годината без лято. Причината за липсата на слънце е изригването на вулкана Тамбора в Индонезия, който предизвиква сериозни климатични промени като неестествено ниски температури и чести валежи. Затворени във вилата "Диодати" заради лошото време, Лорд Байрон и неговите гости започват да четат истории за призраци. Тогава известният домакин предлага да организират литературно състезание, в което всеки участник трябва да напише възможно най-добрия разказ за свръхестественото. В края на краищата Мери Шели спечелва с "Франкенщайн".

Мери твърди, че идеята за книгата е дошла от сън

Първоначално английската писателка среща трудности при измислянето на история за духове. Тогава тя сънува странен кошмар, който описва по следния начин:

"Видях как бледият студент, практикуващ нечестив занаят, коленичи до нещото, което е създал…Той спи, но се събужда и отваря очите си. Погледнете! Ужасяващото нещо се изправя до леглото на студента, дърпайки завесите и гледайки създателя си с жълти, воднисти, но разсъдливи очи."

Франкенщайн е името на лудия учен, а не на чудовището

В романа Виктор Франкенщайн е лудият учен. Чудовището няма име, като единствено се назовава като чудовище, създание, демон и то.

Първоначално книгата не е добре приета от литературните критици

Когато книгата "Франкенщайн" е публикувана за първи път през 1818 г., много от литературните критици я заклеймяват като "ужасна и противна нелепост". Готическите романи са били изключително популярни тогава и произведението на Мери Шели бързо намира почитатели.

Франкенщайн се смята за първия научнофантастичен роман

Мери Шели не само написва първия научнофантастичен роман, а също така създава литературната концепция за лудия учен и спомага за затвърдяването на жанра хорър. Влиянието на готическата книга е толкова голямо, че терминът Франкенщайн е станал част от разговорната реч като синоним за нещо неестествено и чудовищно.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: mentalfloss.com
Снимки: pixabay.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиИсторияАнкетиРецепти