Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо се будим в 3 през нощта и страдаме от безсъние?

Защо се будим в 3 през нощта и страдаме от безсъние?

Защо се будим в 3 през нощта и страдаме от безсъние? - изображение

Възрастта, стомашните проблеми и сънната апнея обикновено са причините за будуването, и неспокойния сън. Но ако се будите в точно определен час посред нощ, виновникът обикновено е алкохолът.

Причините за безсънието са многостранни и могат да бъдат биологични, медицински или психологически, обяснява Майкъл Перлис, ръководителят на проучвателски център, в университета в Пенсилвания.

Инсомнията, позната като безсъние, бива няколко вида, според периода от нощта, когато не можете да спите. Перлис казва, че ако не можете да заспите в началото на нощта, причините обикновено са напрежение и стрес. Но съществуват и други фактори, които влияят върху безсънието – като прекалено ярката светлина и взирането в екрана на лаптопа, телевизора или телефона ви.

От другата страна Перлис споделя, че "късното безсъние" е свързано с депресията – когато не можете да заспите до късно през нощта или дори рано сутринта.

Що се отнася до "среднощното безсъние", при което се събуждате няколко часа след като сте си легнали, в този случай възможните причини обикновено са две – гастроезофагеален рефлукс или сънна апнея.

"При сънната апнея се будите, защото сте спрели да дишате," обяснява още Перлис. "При гастроезофагеалния рефлукс се събуждате, защото стомашните киселини изгарят хранопровода ви."

Дори най-здравите хора се събуждат по няколко пъти през нощта, въпреки че в повечето случаи не сте достатъчно будни, за да си спомняте. Но ако си спомняте ясно, че сте се събуждали – обикновено няколко пъти за по няколко минути, вероятността да имате сънна апнея е голяма и трябва да се консултирате с лекар.

Възрастта също е фактор, определящ качеството на съня.

"С възрастта ефикасността на съня намалява и първата фаза на съня става по-лека," обяснява д-р Сандра Хоровиц от Харвардския университет. По-лекият сън води до повече събуждания. Някои лекарства като бета блокерите и други медикаменти за сърце влошават тези проблеми.

Съществуват много други възможни обяснения за въртенето нощем и безсънието. Например температурата в помещението, в което спите или проблеми на работното ви място. Но ако постоянно се събуждате около 3 часа сутринта – или след точно определен интервал, след като сте пили алкохол, най-вероятно алкохолът е виновникът за безсънието.

"В зависимост от вашия метаболизъм, алкохолът ще напусне системата ви след няколко часа. Когато това се случи, вие се събуждате," обяснява д-р Деймиън Стивънс от университета в Канзас, лекар, специализиращ в заболявания, свързани със съня

Всъщност алкохолът оказва противоречив ефект върху съня ни – едновременно го подобрява и нарушава качеството му. Според друг учен, Тимъти Роерс, скоро, след като сте употребили алкохол, онази чаша вино, уиски или ракия, ви се приспива и заспивате лесно.

"Алкохолът има приспивен ефект и се свързва със забавена мозъчна дейност, която се възприема като най-дълбокия и възстановителен вид сън," споделя Роерс.

Този сън преобладава през първата част на нощта. Но вашето тяло разгражда и усвоява алкохола много бързо и щом веднъж приключи с тази задача, сънят ви става неспокоен.

Никой не знае със сигурност защо това се случва, но някои специалисти смятат, че химикалите в мозъка, които причиняват събуждането, по някакъв начин се задействат, след като тялото ви приключи с изгарянето на алкохола в кръвта ви. Тялото ви разгражда алкохола за определено време. Затова ако всяка вечер изпивате едно и също количество алкохол /вино или ракия например/ и си лягате по едно и също време, ще се събуждате по едно и също време през нощта, след усвояването на алкохола от организма.

Но има и добри новини за онези, които обичат да си пийват по едно питие всяка вечер. В зависимост от поносимостта ви към алкохол, малките и умерени количества не е задължително да нарушат съня ви.

"Колко можете да си позволите да изпиете зависи от това колко и колко често сте свикнали да пиете, колко тежите, на каква възраст сте и много други неща," обяснява Роерс. "Но ако пиете и винаги се будите 3 до 5 часа, след като сте си легнали, вероятността алкохолът да е причината, е голяма."

Затова, ако всяка нощ се будите в 3 часа, опитайте да намалите алкохола и наблюдавайте какво ще се случи с качеството на съня ви.

източник: time.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноФизиологияЛеченияНовиниСпортИсторияДиетиВидеоИзследванияБотаника