Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 7 странни факта, които обясняват защо не можем да заспим (2 част)

7 странни факта, които обясняват защо не можем да заспим (2 част)

7 странни факта, които обясняват защо не можем да заспим (2 част) - изображение

КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК >>>

4. Хапчетата за сън все още са популярни , въпреки че не успяват да лекуват безсъние

Проучвания показват, че броят на лекарствата за безсъние расте. Един от всеки четвърти американец приема някакъв вид медикамент годишно, за проблеми със съня, според Националната фондация по съня.

Но тези медикаменти може би не водят до по-добър сън.

Няма никакво доказателство, че хапчетата за сън може да лекуват безсъние, твърди Джак Едингер, специалист по съня в Националната здравна еврейската болница в Колорадо.

В действителност, само когнитивната поведенческа терапия ("терапия-разговор") е показала, че работи, пояснява Едингер.

В проучване, публикувано в списание BMJ Open, учените откриват, че при хората, приемащи предписани лекарства за сън, е почти пет пъти по-вероятно да умрат по време проучването, което трае 2.5 години, в сравнение с тези, които не приемат лекарства сън.

3. Женските хормони могат да играят роля при безсънието

Жените са два пъти по-предразположени към безсъние от мъжете, съобщава Националната фондация по съня в Америка.

Експерти предполагат, че причината може да е свързана с хормоните при жените. Безсънните нощи и сънливостта през деня се свързват с хормоналните промени в живота на жените, включително бременност, менопауза и по време на менструалния цикъл.

Според анкета от 1998, проведена отново от същата фондация, почти 80 на сто от жените съобщават за нарушен сън по време на бременност, отколкото по всяко друго време през живота си.

При жените, които са в период на менопауза, когато нивата на хормоните са хаотични, проблемите със съня са често срещано оплакване.

Но заедно с хормоналните промени, безсънието също се свързва с условия като тревожност, депресия, проблеми с дишането по време на сън и синдром на неспокойните крака.

2. В редки случаи хората могат да умрат от безсъние

Фаталната фамилна инсомния е рядко генетично заболяване, което пречи на заспиването, в крайна сметка води до смърт.

Експертите го идентифицират като заболяване наречено прион, причинено от ненормалното развитие на протеин, причинено от генетична мутация, която засяга мозъчната функция, което от своя страна води до загуба на паметта, липса на контрол върху движенията на мускулите и халюцинации.

През 1986 г. изследователи отчитат медицински случай на 53-годишен мъж, който страда от липса на сън – спи само два до три часа на нощ.

Два месеца по-късно, той може да спи само по един час на нощ и често е обезпокояван от ярки сънища. След три до шест месеца нормалният сън става невъзможен, водейки до тежка умора, треперене на тялото и затруднено дишане.

Осем месеца по-късно той пада в ступор и в крайна сметка умира.

Анализът на изследователите на историята на семейството разкрива, че две от сестрите на мъжа и много от неговите роднини също умират от подобна болест.

1. Хроничното безсъние, което не се лекува, повишава риска от злоупотреба с алкохол

Хората, които пият алкохол, за да си помогнат със заспиването може да развият проблем с пиенето, показват изследвания.

Хората използват алкохола като самостоятелно лечение, казва Едингер. С течение на времето те започват да се нуждаят от повече алкохол, за да си помогнат със заспиването.

В проучване от 2001 г., публикувано в американски вестник по психиатрия, изследователи наблюдават 172 мъже и жени, които се лекуват от алкохолна зависимост.

Те установяват, че участниците, които страдат от безсъние са с около два пъти по-голяма вероятност да докладват за употреба с алкохол, за да заспят, в сравнение с тези, които не страдат от безсъние.

Опитът да лекувате самостоятелно безсънието с алкохол, обаче, в крайна сметка ще влоши безсънието, заявяват авторите на изследването.

Освен това, хората вероятно ще продължат да употребяват алкохол, дори и ако безсънието се влошава, защото пиенето вкоренява и подсилва чувството на отчаяние при липсата на сън.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ПсихологияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниСпортИсторияДиетиВидеоИзследванияБотаника