Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Защо седалките в самолета са сини

Защо седалките в самолета са сини

Защо седалките в самолета са сини - изображение

Обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в самолета? Те почти винаги са в син цвят и има много малко изключения от това правило. Някои хора предполагат, че този цвят е избран, тъй като ни напомня за небето. Но това не е така!

седалки в самолета

Първите сини седалки влизат в употреба преди няколко десетилетия, а сега всички авиолинии избират тапицерия от този цвят. Според британски учени повечето хора свързват синия цвят с надежда и безопасност, което е много важно особено за пътниците, които страдат от аерофобия. Според изследването 90% от хората подсъзнателно вземат решение избора на една компания в зависимост от цветовете на марката.

Има и практическа причина, поради която авиокомпаниите избират сини седалки – замърсяванията и петната са по-малко видими и следователно тези места могат да се използват за по-дълъг период от време в сравнение с други, покрити с по-леки цветни тапицерии. Тъй като по-малко хора могат да си позволят да летят в първа класа, авиокомпаниите използват по-светла тапицерия там, тъй като платът се износва по-бавно.

седалки в самолета

Седалките в самолета са направени с изкуствена кожа или плат. По правило седалките при дълги полети са направени от плат, за да може кожата на пътниците да диша, тъй като кожените седалки запотяват и са твърде некомфортни за дълги полети.

Но изкуствената кожа е перфектна за кратките полети. Тя е и водоустойчива, така че дори и разлеете напитки, няма да оставят петна върху нея.

червена и синя седалка в самолета

През 70-те и 80-те години някои авиокомпании бяха заложили на червена тапицерия. Но по-късно те я променят в синьо, тъй като се оказва, че червеният цвят увеличава нивото на агресия сред пътниците

Кърпата, която се поставя на гърба на седалката, се нарича антимаскар. Тези платове са широко използвани за покриване на мебелите във викторианската епоха. Името на този аксесоар произхожда от макасаровото масло, което мъжете използват за коса. 

Тук може да намерите няколко полезни съвета за това как да изберете най-доброто място в самолета. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитноИсторияХранене при...Организации