Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Защо е нужен психолог, за да се избавим от излишните килограми?

Защо е нужен психолог, за да се избавим от излишните килограми?

Защо е нужен психолог, за да се избавим от излишните килограми? - изображение

За никого не е тайна, че наднорменото тегло е често срещан проблем в наши дни. Неудовлетворението от собствената фигура, отражението, което виждате в огледалото, проблемите при избора на дрехи - това са основните причини, които подтикват хората да се стремят да отслабнат. Това е само едната страна на проблема. Важно е да се знае и да не се заравя, че излишните килограми са причина за повишаване на риска от появата на различни заболявания, също че затлъстяването значително намалява продължителността на живота (с 3-5 години - при тегло малко над нормата и с до 15 - при тежка форма на затлъстяване).

Основната причина за това е фактът, че повечето методи на отслабване се борят с последиците от напълняването, а не с причините за натрупването на многото килограми.
Непрекъснато се появяват нови начини и средства, гарантиращи стройна фигура, но въпреки това, наднорменото тегло си остава наболял проблем. Диети, всевъзможни таблетки, колани, лепенки за отслабване и какви ли още не чудотворни продукти, а броят на хората, които пълнеят се увеличава.

Каква е причината и какво трябва да направим?

Главното е, че не се търси причината за това. Мъчителните и жестоки диети дават само временен резултат. По време на диетата човек не може да се научи на правилно хранително поведение. Затова, след поредната диета, той или тя се връща към обичайния си начин на хранене и теглото отново се увеличава, освен това организмът натрупва повече излишни килограми, отколкото преди диетата.
В същото време психологията и психотерапията разполагат с напълно реални и многобройни методи и начини, които са в състояние да помогнат за избавянето от ненужните килограми. Именно психологът е този, който може да бъде полезен, за да се изяснят причините за преяждането, за непреодолимото влечение към любимите храни и да се изгради една нова система от полезни навици, отказвайки се от старите.

Преяждането може да бъде семейна традиция, може да бъде начин на релаксиране след дълъг и тежък работен ден, средство срещу скука или стрес, навик да ядете, за да правите компания на някого и много други. Човек, по принцип, не се замисля над тези свои навици, които обаче са причина за напълняване. Първоначално, това носи удоволствие, но с времето се образува ясна схема: емоционален дискомфорт - храна - душевен покой. Приемането на любимите ястия се превръща в един от основните начини за изпитване на удоволствие, а отказването от това, подлагайки се на диета се оказва тежко изпитание.

И така, за да бъдете стройни и привлекателни и за да контролирате теглото си без усилие, трябва за в бъдеще да изградите нови взаимоотношения с храната, да промените начина си на живот и основното - да промените самите себе си. Тъй като проблемът с излишните килограми има психологичен характер, логично е подходящото средство за лечение на проблема да бъде психотерапията, чрез която ще се потърси житейската ситуация, причина за натрупването на килограми и нейното разрешаване.

Разбира се, медицинска помощ е необходима, особено при висока степен на затлъстяване, но само консултациите с психолог могат да помогнат на пациента да се справи с пристрастеността към хладилника и да се научи да получава максимално удоволствие от живота.
Психотерапията дава най-надеждни резултати в стремежа си да се промените, както външно, така и вътрешно. В много развити европейски страни хората отдавна се обръщат към психолози и психотерапевти, за да нормализират теглото си.      
 
   

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноКалкулаториХранене при...СпортЛеченияЛайфстайлДиетиБотаникаАлтернативна медицинаИсторияПсихологияТестовеРецептиНовиниИнтервютаСнимкиОрганизацииЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияЗдравни проблемиЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеСпециалистиОбразованиеПроизводители