Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Запознайте се с бебето чудо, Линлий, което буквално се ражда два пъти

Запознайте се с бебето чудо, Линлий, което буквално се ражда два пъти

Запознайте се с бебето чудо, Линлий, което буквално се ражда два пъти - изображение

Линлий Хоуп Бомър е уникално дете. Тя се отличава от останалите деца, защото е родена два пъти. Майка й, Маргарет, която е от Тексас, отива на рутинно ултразвуково сканиране, когато Линлий е едва на 16 седмици и разбира, че бебето е много болно. То има тумор, познат като „sacrococcygeal teratoma“, който засяга 1 на всеки 35,000 деца. Още неродено детето вече преживява една трагедия по време на бременността – Линлий е близначе, но другото бебе не успява да оцелее.

Шокът е голям, когато майката разбира за рядкото вродено увреждане на дъщеря си.

„Sacrococcygeal teratoma“ е тумор, който се развива преди раждането и се заражда в опашната кост на бебето.“

„Това е най-често срещаният тумор, който се наблюдава при новородените. Въпреки това, той се среща сравнително рядко“, казва д-р Дарел Кас, ко-директор на Тексаския център за ембрионално развитие и доцент по хирургия, гинеколог и педиатър.

„Някои от тези тумори могат да бъдат приети добре от тялото на бебето, така че да може да се роди с тях и да ги премахнем впоследствие“, казва Кас. „Но често те могат да причинят проблеми на ембриона, свързани основно с кръвообращението.

Когато Кас извършва операцията, майката е бременна в 23-тата седмица. По това време туморът е почти с размерите на ембриона.

Кас обяснява, че туморът се опитва да расте, изсмуквайки кръвния поток на бебето, а в същото време, то също се опитва да расте и така се получава едно „състезание“.

„Линлий нямаше голям шанс,“ казва Кас. „В 23-тата седмица, туморът започна да спира дейността на сърцето, предизвиквайки сърдечна недостатъчност, така че трябваше да предотвратим това туморът да превземе тялото.“

Кас и неговият колега хирург, д-р Олуинка Олутойе, извършват петчасова операция на Линлий. "Не искахме да застрашим живота на майката по никакъв начин," казва Кас, който обяснява, че са работили изключително внимателно, както при извършването на разреза, така и при зашиването, за да може „матката да е запечатана, колкото се може по-плътно.“

Екипът от хирурзи премахва тумора. Когато приключват с операцията, хирурзите поставят Линлий обратно в утробата и зашиват матката на майката.

Д-р Дарел Кас и Д-р Олуинка Олутойе прекарват пет часа в операционната. „Истинско чудо е, че можеш да отвориш матката по този начин и да я зашиеш и след това всичко да се получи“ – казва Кас.

До края на бременността си, майката остава на легло. Въпреки болката, която изпитва, тя успява да издържи още 12 седмици. Линлий се ражда за втори път със секцио - на 6 юни.

Малкият боец, кръстен на двете си баби, тежи почти 2 кг и половина.

Незабавно, след раждането, от болницата пращат бебето в националното интензивно отделение за оценка на състоянието му, но след първоначална проверка, Линлий е определена като здраво бебе и е преместена в родилното отделение.

След нейното раждане, на Линлий се налага да се справи с още нещо: премахването на малки частички от тумора, до които хирурзите на са успели да достигнат първоначално, които отново започват да се разрастват.

“Когато тя навърши девет дни, направиха още една операция, при която хирурзите успяха да премахнат остатъците от тумора“ – разказва майката.

„Бебето е все още много малко, но се справя чудесно“ – казва Кас, отбелязвайки, че то вече е напълно здраво. Той има още една подобна извършена операция, която също е успешна.

„Беше много трудно“, казва Бомър, но сега, когато вижда дъщеря си да се смее, заедно със сестрите си, добавя: „Струваше си всяка болка“.

По материала работи: Елиза Трайкова

Източник: onedio.co

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...ПсихологияАлт. медицинаСоциални грижиИзследванияПроизводителиСпортОрганизацииЛеченияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаПатологияНормативни актове