Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Ето какво се случва с яйце в кола в горещ ден - представете си какво се случва с вашето куче

Ето какво се случва с яйце в кола в горещ ден - представете си какво се случва с вашето куче

Ето какво се случва с яйце в кола в горещ ден - представете си какво се случва с вашето куче - изображение

Хиляди кучета умират всяка година, поради небрежност на собственика. Много стопани оставят кучетата си в колата си в жегите, а това е смъртоносен капан.

Според PETA (организация за етично третиране на животните), всяка година много кучета умират, защото собствениците им ги оставят в колата си. Паркираните коли са смъртоносен капан за хиляди кучета. Когато температурата навън е 25 градуса, вътре в паркирана кола тя може лесно да достигне до 37 и 40 градуса в рамките на няколко минути. В ден, когато е 32 градуса навън, колата може да се нагрее до 70 градуса за нула време, когато е паркирана.

Тъй като обкръжаващата температура се увеличава до тази на тялото, кучетата започват да опитват да охладят телата си, като дишат с изплезен език. Когато обкръжаващата влажност също се увеличи, дишането става неефективно и става все по-трудно за кучетата да регулират температурата на кръвта си.

Нормалната телесна температура за куче е между 37 и 39 градуса. Топлинният удар се определя като екстремна хипертермия с телесни температури от 41-42 градуса, което води до термично увреждане на телесните тъкани.

Заключването на кучето в колата може да доведе до увреждане на мозъка или внезапна смърт само за 15 минути. За кучетата да издържат на топлината е изключително трудно, защото единственият начин те поддържат тялото си охладено е да се задъхват и да се потят през лапите.

Ако видите куче, заключено само в кола в горещ ден, запишете регистрационния номер и съобщете на местната полиция. Ако властите са твърде бавни и не реагират, а животът на кучето изглежда е в беда, намерете свидетел и след това вземете необходимите мерки, за да извадите кучето от колата. Вече и България е позволено да счупите прозорец на кола, за да спасите живота на затворено в нея куче. Изчакайте властите да пристигнат.

Мъж прави серия от снимки на това, което се случва с едно яйце в тиган, оставено в колата в горещ ден само за 15 минути. Той прави това с надеждата да се разпространи осведомеността, за това да НЕ оставяме кучето си в колата.

15 минути по-късно

След като извадите кучето от колата, незабавно потърсете знаци за топлинно прегряване като гъста слюнка, безпокойство, прекомерна жажда, тежко задъхване, летаргия, липса на апетит, тъмен език, бърз сърдечен ритъм, треска, повръщане, кървава диария и объркана координация. Ако това горните знаци са налични, незабавно вземете кучето в климатизиран автомобил, а след това го откарайте до ветеринарен лекар. Ако не успеете да вземете кучето до друг автомобил, занесете го в климатизирана сграда наблизо и се обадете на спасителния екип по животните (такава е организацията Зелени Балкани - Пловдив 032 /62 69 77, 032/62 69 15 и Стара Загора 042/622401, да кажем) и им кажете, че това е спешен случай.

Осигурете на кучето вода за пиене. Ако е възможно, напръскайте го с градински маркуч или го потопете във ваната с хладка вода в продължение на две до три минути, за да намалите постепенно телесната му температура. Можете също така да поставите кучето пред електрически вентилатор. Налагането на студени мокри кърпи в областта на слабините, гръдния кош и лапите също ще помогне. Не използвайте ледено студена вода и внимавайте да не преохладите кучето.

Докато разхождате кучето си, имайте предвид, че ако чувствате, че е достатъчно горещо, за да сготвите яйце, то вероятно наистина е така. Когато температурата на въздуха навън е 30 градуса, пътищата и тротоарите лесно могат да достигнат до горещите 54 градуса. Достатъчно е, за да изпържите яйце за пет минути. Тези горещи пътища могат да направят същото и с чувствителните лапички на любимия ни космат приятел.

В ден, в който температурата е 32 градуса, асфалтът лесно може да достигне температура от 60 градуса, достатъчна, за да причини изгаряния, трайни увреждания и белези само за 1 минута след контакта. Разходките по горещи тротоари и пътища не само изгарят лапите на вашето куче, но отразяват топлината върху телата на вашето куче, което може да увеличи риска от смъртоносни удари.

Ако не бихте пуснали кучето си в нагорещен тиган, то не бихте искали да го оставяте и в гореща кола. Винаги проверявайте топлината на паважа с ръката си, преди да изведете кучето си на разходка. Ако е твърде горещо, за да го докоснете, то е твърде горещо за лапите на кучето. Разхождайте кучето си рано сутрин или късно през нощта, когато температурата е малко по-хладна. Не забравяйте да носите вода със себе си и да правите чести спирки на сянка. Също така избягвайте да слагате намордник кучето си, тъй като това може да причини задушаване.

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛюбопитноИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина