Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Ето защо всяка майка трябва да отделя време за тренировки (част 2)

Ето защо всяка майка трябва да отделя време за тренировки (част 2)

Ето защо всяка майка трябва да отделя време за тренировки (част 2) - изображение

Да си майка е най-голямото богатство на света, но да се отдаваш изцяло на детето си понякога може да бъде изключително изтощително. Важно е да не забравяш, че и ти самата си човешко същество и се нуждаеш от малко свое време, в което да се съсредоточиш върху собственото си тяло. Ако изпитваш вина, когато лишаваш семейството от своето присъствие дори за час, то веднага трябва да прочетеш следните няколко причини, показващи защо е толкова важно да си открадваш време за тренировки. 

Промените преди и след раждане

Много хора не знаят, че по време на бременността женското тяло произвежда хормон, наречен релаксин, който благоприятства по-лесното раждане. Той не спира да се продуцира от тялото веднага след раждането, а ако кърмите може да продължи да се образува доста дълго време. Той прави ставите ви доста по-податливи на травми. Затова след раждането е нужно да се вслушвате изцяло в това, което ви казва организма. Ако все още се чувствате слаби, то не е нужно да се претоварвате. Подбирайте правилните упражнения и кардио, за да избегнете наранявания и навяхвания.

Но ако изцяло се лишите от физическа активност, тази слабост ще остане с времето и ще ви се отразява все по-лошо.

Преустройване на тялото

По естествен начин, докато сте бременни, тялото ви се преустройва, поради допълнителната тежест, която носи, предизвиквайки съкращаване и издължаване на някои мускулни групи, а това, от своя страна, предизвиква болки по време на износване на бебето, продължаващи дори и след раждането.

Тренирайки, ще подобрите мускулатурата и стойката си, а от там и ще намалеят болките.

Подобрете тазовото си дъно

Много жени се оплакват от това, че не могат да тренират, да се натоварват с дори леки тежести от битов характер, заради причинената от раждането инконтиненция.

Но този страничен ефект от бременността е напълно поправим, а дори може да се каже, че е задължително да бъде поправен. Мускулът, отговарящ за това, отслабва по време на целия процес, което е напълно обяснимо, имайки предвид огромната тежест, която пада върху него.

Но все пак това е мускул, който може да бъде укрепнат, за да изпълнява и той пълноценно функциите си. Почти веднага след раждането ще сте готови, за да тренирате тазовото си дъно. Това ще предотврати неприятните ситуации, в които може да изпаднете от неговото отслабване или разкъсване.

Чувствайки се по-здрави, ще бъдете и по-щастливи

Ползите от упражненията са както от физически, така и от психически аспект. Да имате дете е едно от най-хубавите, но и най-стресиращите неща, които ще изпитате в живота си.

Доказано е вече, че тренировките понижават стреса. Това означава, че ако редовно ходите на фитнес, бягате или извършвате каквато и да било друга физическа активност, ще бъдете по-спокойни, а с това и по-щастливи, използвайки времето с децата си в хармония, а не в стрес.

Подгответе се за следващо дете

Организмът минава през много, за да забременее и да износи бебето. След раждането продължава да работи активно, за да храни и защитава това дете. Да се подготви цялостно да положи същите тези усилия втори път е нужно да му помогнете.

Зареждайте го с правилната храна, отделяйте достатъчно време, за да подобрявате издръжливостта му, но и да му помагате да почива. Достигайки физическа и ментална сила, ще означава, че сте достигнали момента, в който ще можете отново да минете през всичко това също толкова пълноценно, колкото и първия път.

Първа част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: femalefirst.co.uk

Снимки: indianwomenblog.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортСоциални грижиПсихологияСнимкиНовиниЗдравни съветиИсторияХранене при...Анкети