Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Домашният любимец подобрява здравето и живота ви

Домашният любимец подобрява здравето и живота ви

Домашният любимец подобрява здравето и живота ви - изображение

Освен, че са най-гушливите и най-любвеобилните членове на семейството, домашните любимци влияят много положително и на здравословното ви състояние.

ЖИВОТНИТЕ РЕДУЦИРАТ СТРЕСА

Чувствате се стресирани? Нищо чудно, ако вашият лекар ви предложи да си осиновите куче. Всъщност специалистите от Promises Treatment Centers дават тази препоръка на всички свои пациенти.

Причините за това са няколко. Изграждането на емоционална връзка с домашен любимец намалява отделянето на кортизол в организма и стимулира окситоцина.

Особено силно повлиява интеракцията с животно по време на детско-юношеска възраст. Децата, които израстват с домашен любимец изпитват сравнително по-малко нива на стрес и тревожност. За тях също така е малко вероятно да развият емоционално, ментално или поведенческо разстройство на зряла възраст.

КОТКИТЕ И КУЧЕТАТА МОГАТ ДА УСЕТЯТ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ВИ ПРОБЛЕМИ

Животните с по-развито обоняние и слух могат да засекат и най-малките промени в организма ви, преди самите вие да сте ги усетили. Пухкавите ви приятели, усещайки проблема, променят поведението си и започват да се държат различно от обичайното.

Особено за кучетата важи това, че са способни да откриват болести. Те усещат рака на гърдата с точност от 88%, а рака на белия дроб с 99% точнист.

ЖИВОТНИТЕ УРАВНОВЕСЯВАТ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ И ПОДПОМАГАТ СЪРДЕЧНОТО ЗДРАВЕ

Кардиолозите поставят кучетата на първо място като средство за понижаване на кръвното налягане и подобряване здравето на сърцето. В проучване, изследващо хора с високо кръвно налягане, се стига до изводите, че онези, които приемат куче в дома си, имат подобрение в здравословното си състояние.

КУЧЕТАТА ПОДПОМАГАТ ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Ако сте решили да се движите повече, излизайки по разходки или за тичане, може да отлагате реализирането на идеята си много време. А дори да започнете, надали ще го правите всеки ден. Когато имате куче обаче нещата не стоят по същия начин. Искате или не, ще имате отговорността да го разхождате всеки ден. Много по-вероятно е за хората с куче освен да излизат на въздух, но още и да играят на топка, с фрисби и други разнообразни неща, които изискват поне минимална физическа активност. Според различни проучвания собствениците на кучета имат 54% по-голяма вероятност да се движат ежедневно, отколкото останалите хора.

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ПОДПОМАГАТ СОЦИАЛНИТЕ КОНТАКТИ

За хората, които имат животни, няма смисъл дори да прочитат следното. Те са наясно, че наличието на домашен любимец вече отваря цяла една канава от нови запознанства.

Дали ще срещнете други хора, разхождащи куче в парка, или сте се запознали с продавача в местния ветеринарен магазин, животното със сигурност ще ви отвори нови полета за приятелства.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияАнкетиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияНовиниСпортВидеоСоциални грижиПроизводители