Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как котките завладяват света

Как котките завладяват света

Как котките завладяват света - изображение

Котките успяват успешно да манипулират хората и вероятно всъщност те са истинските господари на света. Очарователните пухкави създания се откриват на всеки континент освен Антарктида и се справят изключително успешно със завладяването на планетата, макар и с помощта на своите двукраки роби. Днес учените са открили точно откъде и кога е започнала тяхната инвазия.

Домашната котка е потомък на дивата котка (Felis silvestris). Тя се среща в Европа, Африка и големи части на Азия и се разделя на пет подвида, скелетите на всеки от които изглеждат по напълно идентичен начин. Въпреки това генетичните изследвания на останките на 352 котки на възраст между 9 000 и 100 години, произхождащи от Намибия до Франция, позволяват на учените да посочат къде харизматичните създания са прекрачили прага на човешките домове за първи път.

Резултатите от проучването потвърждават онова, което много учени преди това само предполагаха – че домашните котки са произлезли от един единствен подвид - Felis silvestris lybic – преди около 10 000 години и най-вероятно са развъждани от земеделците като средство за борба с вредителите. Учените открили, че най-вероятно домашната котка се е появила не на едно, а на две места едновременно в Близкия и Среден изток.

Карта на разпространението на котките

Карта на разпространението на петте вида диви котки. Домашната котка произлзиа от F. silvestris lybica

"Все още не е ясно… дали египетската домашна котка произхожда от котки, внесени от Близкия изток или в Египет е протекла втора отделна доместикация," казва Клаудио Отони, съавтор на проучването. "Бъдещите изследвания би трябвало да го покажат."

Привидно, котките не изглеждат като най-добрите кандидати за одомашняване: те са самотни ловци и пазещи територията си хищници, при които липсва йерархия. Въпреки това косматите завоеватели простират своето влияние до всички кътчета на света. Учените смятат, че котките са започнали да се разпространяват от египетските търговски центрове по пътя на търговията и миграцията, както чрез кораби, така и по суша, и са достигнали отдалечени земи като викингските територии по балтийското крайбрежие, където са открити кости на египетска котка. Друго изследване по-рано доказа, че котките всъщност са акустирали дори на американския континент заедно с корабите на викингите и то много преди Колумб и Америко Веспучи.

ДНК-анализът на древните котешки останки също така предоставил възможност на учените да разберат какви са били шарките и цветовете на древните котки и, че тези разцветки са доминирали хиляди години. Те открили, че котките с  т. нар. тигрова окраска (състояща се от петна и раета), произхождащи от югозападна Азия, достигат до Европа едва през средновековието.

Това предполага, че през по-голямата част от историята на домашната котка, хората, отглеждащи котки не се интересували от външния им вид, а от практичната им страна – като ловци и удобно средство за контрол на популацията на вредителите, които унищожавали продукцията им.  

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини