Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Разберете защо понякога котките мачкат с лапички в скута ви

Разберете защо понякога котките мачкат с лапички в скута ви

Разберете защо понякога котките мачкат с лапички в скута ви - изображение

За собствениците на котки е често срещано явление, когато домашният им любимец седне в скута им и започне нежно да мачка с лапички. Според зоолозите това поведение има няколко възможни обяснения.

Мачкането с лапички се проявява в малките котенца, веднага след като се родят. Една от функциите е да стимулира произвеждането на мляко в млечните жлези на майката. Мачкането с лапички, което се наблюдава при вече порасналите котки, обикновено е придружено от мъркане и заспиване – две поведения, срещани при малките по време на и след хранене. Това обаче не означава, че домашният любимец мачка с лапички, защото иска мляко от хората. Причината за поведението се корени точно в близостта им с човешките им приятели.

Момиче с котка

Отговор на въпроса за мачкането с лапички може да се намери в друго изменение в поведението на котките. Докато малчуганите са вокални към хората и себеподобните си, достигналите зрялост котки спират да мяукат една на друга. Възможно е да се каже, че домашните любимци виждат собствениците си като чудати и грижовни родители, затова отново и отново изискват човешкото внимание с гласчетата си.

Мяукаща котка

Обяснението може и да е друго. Според сайта PetMD котките в дивата природа използват лапичките и ноктите си, за да подготвят и омекотят повърхността, върху която искат да спят. Предците на мъркащите ни любимци са стъпквали с лапички високата трева или листата, за да направят мястото по-удобно за спане или раждане на потомство. Изчистването на малка повърхност е полезно и при наблюдение за неканени посетители или при ловуване на плячка.

 Бяла котка

Също така котките имат жлези на възглавничките на лапичките, които служат за отделяне на характерна миризма. С други думи, те най-вярно маркират кошничката си или стопаните си като своя територия. Важно е да се отбележи, че мачкането с лапички не е признак за прекалено ранно отделяне от майката, а се смята за нормално поведение за една котка.

Независимо дали мяукащият ви домашен любимец ви мачка с крачета, защото иска да му е по-удобно, или защото ви маркира като негова собственост, това поведение показва, че ви обича по своя си уникално котешки начин. То също сочи, че котката ви се чувства сигурна и щастлива.

Котка

Дори и да не харесвате мачкането с лапички или го намирате за странно, едно е сигурно: може да го приемете като комплимент!

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: pixabay.com; pexels.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиПсихологияИсторияАлт. медицинаНовини