Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги

В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги

В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги - изображение

Ако посетите град Мундал в Норвегия, веднага ще бъдете очаровани от пленителните дървени къщи на брега, извисяващите се планини и внушителни ледници. Но най-голямото привличане за посетителите са многобройните книги, които са навсякъде.

Мундал не е най-натовареният град в Норвегия, но ако сте запален читател, никога няма да ви омръзне. Според Travel + Leisure, Mundal е дом на повече книги, отколкото на хора - отличие, което му печели званието "Норвежкият град на книгите".

Достъпен само с лодка до средата на 90-те години, градът е един от най – изолираните книжни градове на планетата. Първият път към долината е построен през 1986 г., а сега има автобусни линии, които да влязат от север или от юг. 

Мундал е с население от 280 жители, но се гордее с около 150 000 разпръснати в града книги. А материалите за четене не се ограничават до многото магазини за книги втора ръка. Те могат да бъдат намерени в изоставени навеси, магазини за хранителни стоки, пощенска станция и дори стара зона за чакане на ферибот.

Местните жители вярват, че старите книги трябва да бъдат запазвани и предавани от ръка на ръка, особено в днешната дигитална ера. И един любопитен факт: Ако всички книги в това градче са наредени в линия те ще направят пътека, която ще е дълга над 4 км. Впечатляващо, нали!

Да си купите литературен сувенир от града не е лесно, тъй като е отворено само за посетители през топлите месеци от май до септември. За да се докоснете до книга от този град, без да пътувате до Норвегия, можете да си я закупите онлайн.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: mentalfloss.com; rd.com; atlasobscura.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиСоциални грижиЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиИсторияАнкетиРецепти