Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги

В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги

В страната на книгите: Мундал - градът с 280 души и над 150 000 книги - изображение

Ако посетите град Мундал в Норвегия, веднага ще бъдете очаровани от пленителните дървени къщи на брега, извисяващите се планини и внушителни ледници. Но най-голямото привличане на посетителите може би са многобройните книги, които може да видите навсякъде.

Мундал не е най-натовареният град в Норвегия, но ако сте запален читател, никога няма да ви омръзне. Според Travel + Leisure, Mundal е дом на повече книги, отколкото на хора - отличие, което му печели званието "Норвежкият град на книгите".

Достъпен само с лодка до средата на 90-те години, градът е един от най – изолираните книжни градове на планетата. Първият път към долината е построен през 1986 г., а сега има автобусни линии, които да влязат от север или от юг. 

Mundal е малък, само с 280 жители, но се гордее с около 150 000 разпръснати в града книги. А материалите за четене не се ограничават до многото магазини за книги втора ръка: Те могат да бъдат намерени в изоставени навеси, магазин за хранителни стоки, пощенска станция и дори една стара зона за чакане на ферибот.

Да си купите литературен сувенир от града не е лесно, тъй като е отворено само за посетители през топлите месеци от май до септември. За да се докоснете до книга от този град, без да пътувате до Норвегия, можете да закупите онлайн.

Местните жители вярват, че старите книги трябва да бъдат запазвани и предавани от ръка на ръка, особено в днешната дигитална ера. И един любопитен факт: Ако всички книги в това градче са наредени в линия те ще направят пътека, която ще е дълга над 4 км. Впечатляващо, нали!

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: mentalfloss.com; rd.com; atlasobscura.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиНовиниЛюбопитноОрганизацииИсторияАнкетиЗдравни съветиРецепти