Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Във Франция разкопават Малък Помпей

Във Франция разкопават Малък Помпей

Във Франция разкопават Малък Помпей - изображение

Френските археолози са открили, както те самите се изразяват, "малък Помпей" в Сан-Коломбе, близо до град Виен във Франция. Те проучват древния римски град, който постепенно бил напуснат след поредица от катастрофални събития.   

Разкпки във Виен, Франция

Въпреки че градът бил подложен на множество разрушителни събития, екипът от археолози от Archeodunum са открили, че обектът с площ 7 000 кв. м е запазен в изключително добро състояние. Разкопките са започнали през април и се очаква да продължат до декември, така че учените се надяват, че има още много интересни находки за намиране.

Римска мозайка от Виен, ФранцияЕдно от най-големите открития в голяма вила, наречена "Домът на Бакхус", по името на бога на виното, известен като Дионисий в гръцката митология. Освен мраморни подове, градини и водопроводна система, многоетажната къща разполага с красиви подови мозайки, които изобразяват Бакхус и митични същества, наречени сатири – хора с кози копита и рога, които са част от антуража на древногръцкия бог. На този етап от проучванията археолозите смятат, че вилата е принадлежала на заможен търговец.

Сградата е в изключително добро състояние и археолозите твърдят, че ще успеят да я възстановят напълно.

Те също така разкрили обществена баня (терми) със статуя на Херкулес и фонтан, както и друга подова мозайка, на която са изобразени митологичните фигури Пан и Талия.

"Ние сме невероятни късметлии," казва ръководителят на проучванията Бенжамин Клемент. "Това безспорно са най-забележителните разкопки на римски обект през последните 40 или 50 години."

Той добавя, че градът е като "истински малък Помпей във Виен".

Въпреки че в римския град няма погребани хора под пепелта като в истинския Помпей, това откритие се определя като изключително важен принос за изследванията и познанията за римската епоха.

Обектът се намира на около 40 минути от град Лион в източна Франция и е познат от XIX в. Римското селище възниква през 47 г. пр. н е., само няколко години преди убийството на Юлий Цезар, и в началото се казва "Виена". В разцвета на града в него са функционирали десетки магазини, работилници, складове, кейове, философски школи, гимназиони и частни домове.

Питос, Виен, Франция

Римският град е процъфтявал в продължение на поне 300 години, докато не бил погълнат от поредица от пожари.

"[Обектът] представлява пазар, който бил изгорен до основи, поради което можете да намерите всички предмети в магазините, оставени от занаятчиите, преди да избягат от пламъците," разказва Клемент.

източник: iflscience.com

снимки: twitter.com; iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки