Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Във Финландия отвори врати училище на бъдещето

Във Финландия отвори врати училище на бъдещето

Във Финландия отвори врати училище на бъдещето - изображение

Детските психолози от дълго време твърдят, че ако променим подхода към образованието, това ще накара повече ученици да заобичат училището, вместо да изпитват неприязън към него. Всички сме чували децата в детската градина как нямат търпение да седнат на училищния чин или да ходят на училище с раница на рамо. Всъщност вероятно дори си спомняме с трепет за първия си учебен ден. Но скоро след това повечето деца се разочароват от онова с, което се сблъскват.

В училището Сауналахти в град Еспо, Финландия, са открили брилянтен начин да преодолеят този проблем. Те започнали със самото изграждане на сградата. Първия момент, в който я видите, дори не бихте си помислили, че тя е училищна. Тя прилича по-скоро на съвременен музей на изкуството – просторна и добре осветена. Архитектите от компанията VERSTAS са се постарали да сътворят архитектурен комплекс, който по нищо не се доближава до средностатистическите училища.

Сградите са разположени на площ от 10 500 кв. м и в тях се помещават начално училище, гимназия, детска градина, младежки клуб, театър, кафене, спортен салон, библиотека и др. Преподаването се осъществява в много спокойна атмосфера: на децата им е позволено да сядат където си искат и в каквато позиция искат. Учителите ги насърчават да обсъждат въпросите по между си.

На учениците им е позволено да се движат свободно из класната стая със своите миниатюрни офис столове. Ако искат могат да си лежат на дивана с компютър, поставен на стол пред тях. Лаптопите играят ролята на "черна дъска". Повечето уроци се представят под формата на отборни проекти.

В кафенето работният процес продължава – там се срещат учители и ученици. Трапезарията може да се използва за различни срещи, представления и празници.

Откритото пространство в комплекса е специално проектирано да предостави на децата достатъчно място за разходки и игри, но е разделено на райони за малките и за по-големите ученици.
Вечер училището се превръща в център за веселби и спортни дейности и е отворено за всички граждани в квартала.

За украсата на интериора и екстериора архитектите са използвали материали, които са им помогнали да създадат топла и удобна атмосфера. Тухлените стени са изградени посредством различни строителни техники, образувайки различни шарки, за да стимулират въображението на учениците. В зоните, където учениците играят и си почиват /във входната зала и по стълбищата/, стените са боядисани в ярки цветове. Всеки клас разполага със стая в различен цвят и е невъзможно да се изгубят.

Всички външни и вътрешни пространства са вплетени в едно неделимо цяло. Архитектите и дизайнерите смятат, че всяка ограда или бариера ще подтикне учениците да се опълчат срещу ограниченията; поради тази причина цялото пространство е отворено. Комплексът се наблюдава с видеокамери, които обаче не нарушават усещането за свобода и простор.

Огромните прозорци на училището гледат към улицата и създават впечатлението за връзка с външния свят. Точно до тях са разположени места, където учениците могат да седнат, за да не се чувстват като в затвор или притиснати от стените.

В училища като това прогресът на децата е много по-висок спрямо традиционните. Освен това специалистите твърдят, че в това училище децата, сблъскващи се с психологически проблеми, са много по-малко. В същото време подобни съвременни училища могат да трансформират целия квартал или дори целия град, в който са построени, тъй като се превръщат в културен център.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОбразованиеЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияЛюбопитноСпорт и туризъмСоциални грижиЗдравни съветиИсторияАнкети