Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Втора огромна черна дупка е открита близо до центъра на Млечния път

Втора огромна черна дупка е открита близо до центъра на Млечния път

Втора огромна черна дупка е открита близо до центъра на Млечния път - изображение

Огромна черна дупка, 100 000 пъти по-голяма от слънцето, е открита да се спотайва в токсичен газов облак близо до центъра на нашата галактика Млечен път.

Ако откритието бъде потвърдено, невидимият бегемот  ще бъде определен като втората по големина черна дупка, засичана някога в Млечния път след свръхмасивната черна дупка, известна като Стрелец А*, която се намира в самия център на галактиката.

Японски астрономи открили доказателства за съществуването на новия обект, когато обърнали мощния телескоп в пустинята Атакама в Чили към газовия облак с надеждата да разберат странните движения на газовете в него. За разлика от онези, които съставят останалите междузвездни облаци, газовете в този облак – включително водороден цианид и водороден моноксид – се движат с изключително различна скорост.

Наблюденията, извършени с телескопа Алма в Чили показват, че молекулите в елиптичния облак, който е отдалечен "само" на 200 светлинни години от центъра на Млечния път, и е широк 150 трилиона километра, са били притеглени от огромни гравитационни сили. Най-вероятната причина според компютърните модели, е черна дупка с диаметър не повече от 1.4 трилиона км.  

Подозренията на учените станали по-сериозни, когато засекли радиовълни, характерни за черните дупки, идващи от центъра на облака, споделя Томохару Ока, астроном в университета Кейо в Токио.

"Това е първото засичане на средно голяма черна дупка в галактиката Млечен път," казва още той.

Т. нар. средно големи черни дупки запълват празнините в познанията на астрономите за най-масивните обекти във Вселената. Най-малките черни дупки се формират, когато определен вид звезди експлодират в края на жизнения си цикъл. Според изчисленията на учените, Млечният път приютява около 100 милиона малки черни дупки, въпреки че досега са регистрирани само около 60.

Но астрономите също така знаят, че много от по-големите свръхмасивни черни дупки обикновено лежат в центъра на големите галактики, включително Млечния път – Стрелец А* тежи колкото 4 милиона слънца. Учените все още не знаят причината за образуването на подобни дупки.

Според една от теориите малките черни дупки постепенно се сливат с големи и образуват свръхмасивни черни дупки в сърцата на галактиките, но досега учените не разполагаха с доказателства за наличието на средно големи черни дупки. Откриването на потенциална черна дупка, която тежи колкото 100 000 слънца, е междинното стъпало в процеса, който астрономите търсеха досега.

Ока, чието изследване е публикувано в списанието Nature Astronomy, казва, че новооткритата черна дупка може да представлява ядро на стара галактика джудже, която е била погълната при формирането на Млечния път преди милиарди години.

Брук Симънс от калифорнийския университет в Сан Диего, който не е участвал в изследването, описва постигнатото от японските астрономи като "внимателна детективска работа".

"Знаем, че малките черни дупки се образуват при смъртта на някоя звезда, което ги прави често срещани," казва той. "Смятаме, че някои от тези черни дупки са семената, от които израстват много по-големите свръхмасивни черни дупки – поне милион пъти по-големи. Това нарастване се случва отчасти заради сливането с други черни дупки и отчасти заради увеличаването на материала в онази част на галактиката, която обгражда черната дупка."

"Астрофизиците събират доказателства както за звездните черни дупки, така и за свръхмасивните черни дупки от десетилетия, но въпреки че ние смятаме, че най-големите са се оформили от по-малките, никога не сме разполагали с ясни доказателства за черна дупка със средна маса между двете крайности."

Всичко това сочи към съдбата, която очаква новооткритата черна дупка. Ока твърди, че с времето обектът ще бъде притеглен към центъра на Стрелец А* и ще потъне в свръхмасивната черна дупка, което ще я направи още по-масивна.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: telegraph.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации