Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Всички странни неща, които ни се случват по време на полет

Всички странни неща, които ни се случват по време на полет

Всички странни неща, които ни се случват по време на полет - изображение

Почти всеки, който е пътувал със самолет, знае, че по време на полет се случват странни неща с човешкия организъм. Но знаете ли точно по какви начини кабинното налягане може да афектира върху вас?

Ето и най-често срещаните неща, които могат да Ви споходят, както и причините за тях.

Ставате по-емоционални

Да се разплачете почти без причина може би не е обичайно за Вас, но е напълно възможно да избухнете в сълзи, ако сте на самолет и разберете, че в наличност има само половината от любимия ви филм.
На височина над 12 000 м се появяват няколко причини да не се чувствате достатъчно стабилни в настроенията си. Психологът Хъни Ланкастър-Джеймс споделя пред Cosmopolitan UK, че във въздуха повечето хора изпитват тревожност и уязвимост:

"На едно подсъзнателно ниво може да се появи усещането, че има нещо съвсем неестествено за нас като хора, да влезем в гигантска машина и да се издигнем нагоре във въздуха. Точно тази неординарност за организмите ни води до включване чувството на уязвимост и умисленост" – обяснява Ланкастър-Джеймс.
Друг фактор се оказва и перспективата, от която гледаме на света, когато сме на такава височина. Това често стимулира нашите мисли и разсъждения. За едни може да бъде полезно, тъй като поставят  проблемите си на по-глобално равнище, докато за други може да бъде пагубно, ако се концентрират тясно върху тях.

Тревожност


Ако пък пътувате сами, Вие наистина сте сами. Дори нямате телефон, с който да се обърнете към близките си. В забързания свят, в който живеем, изключително рядко изпадаме в ситуация да седнем и да бездействаме, понякога дори с часове, както се случва по време на полет. Това усещане за неподвижност и отдалеченост от социалните контакти може внезапно да ни сблъска с всички потиснати чувства и тревоги.
Наред с всичко изброено, ако добавим и битовите елементи като неудобни седалки, липсата на домашно сготвена храна и движение, в сравнение с мекото легло, вкусната вечеря и възможност за разходки, недоволството на голяма част от пътуващите се оказва напълно основателно.

Може да се напиете по-бързо

Малките бутилки алкохол могат да афектират състоянието Ви много по-силно от колкото емоционалната нестабилност. Количеството на алкохол в кръвта ще бъде същото, каквото би било и на земя. Но ниските нива на кислород ще Ви накарат да се почувствате по-пияни. За да предотвратите това, просто пийте по една чаша вода след всяка с алкохол, за да може тялото Ви да се хидратира.

Хидратация

Полетът може да увеличи продукцията на газове в организма

Дори да не хапвате в самолета, твърде вероятно е да се почувствате подути. С издигането в небето, намалява налягането в кабината, което от своя страна засилва образуването на газове и подуването в корема. Погледнато от позитивна гледна точка - ето още една причина да носим комфортни дрехи, докато пътуваме.

Твърде вероятно е да настинете след полет

Всичко, което сте чули, за бълващите в кабината микроби, е истина. В малко затворено пространство са събрани стотици хора. Това е перфектната среда за размножаване и развитие на микроби и вируси, като най-често срещана и заразна се оказва хремата.
Лошата новина обаче е, че, ако по време на пътуването или ваканцията си не сте се хранили достатъчно добре и не сте спортували, имунитетът Ви ще бъде редуциран, предразполагайки Ви на вируси.

Кожата Ви ще стане по-суха

Всички сме чували за нуждата от хидратация. Повечето хора се грижат добре за кожата си, но въпреки това след полет тя винаги остава суха. Причината за това е циркулиращият въздух, в който нивата на влажност са изключително ниски.

Подготовка


Какво да направим, за да сведем до минимум психическите и физическите афекти от полета?
Трябва, освен багажа, да подготвите и тялото си. Преди пътуване се погрижете да сте пълноценно отпочинали, хидратирани и да сте взели мерки за засилване на имунната си система. А в самолета не се отдавайте на скука и негативни мисли. Предвидете си занимание като филм, книга, както и интервални разходки по пътеката между седалките.

Редактор: Милена Минчева

Източник: elle.com

Снимки: elle.com; istockphoto.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноРецептиИсторияХранене при...ОрганизацииПсихологияСпортФизиологияНовиниКлинични пътекиКалкулаториПроизводители