Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как самолет се озова на покрива на аптека?

Как самолет се озова на покрива на аптека?

Как самолет се озова на покрива на аптека? - изображение

Намираме се в китното село Брестник на 10 километра от Пловдив, в полите на Родопите. При преглед на гугъл картата на района, случайно се натъкваме на нещо странно - съвсем ясно се вижда силует на самолет, но не на летище, а в центъра на селото, където е отбелязано, че се намира аптека. Все пак наблизо има летище и се чудим дали не е кацнал там погрешка. Решаваме да разберем истината за самолета и се насочваме с любопитство към мястото.

Точно на разклона за село Куклен забелязваме малка аптека, а върху нея с удивление виждаме "кацнал" истински самолет.

Решаваме да разберем повече за странното летателно средство върху аптеката и влизаме в нея. Посреща ни с усмивка фармацевта Величка Чунчукова, която никак не е учудена от интереса ни. След като разбира, че сме от Национален здравен портал Фрамар.бг и също имаме отношение към здравето и аптеките, започваме приятелски и непринуден разговор. В него тя с радост ни разкрива повече детайли за "аптеката със самолета" и как се озовал там.

Фрамар: Кога "кацна" този самолет на покрива на вашата аптека?

Този самолет е там горе от октомври или ноември миналата година. От тогава е нещо като емблема на аптеката. Даже самолета, до колкото знам, работи и с лек ремонт може да лети отново, а не е само експонат. Поставен е там с кран от собственика на аптеката Милчо Георгиев, който е полковник от военновъздушните сили.

Фрамар: Има ли друга такава аптека със собствен летателен апарат?

В цяла България, само ние от Брестник можем да се похвалим с аптека със самолет. Тук всички, които работим в аптеката имаме специално отношение към авиацията. Собственикът на аптеката, както споменах, е бивш военен, полковник от ВВС. Моят син работи за гражданската авиация, а съпругът ми е бивш летец от военновъздушните сили, така че аз също съм свързана със самолетите. Има много хора от селото, които също работят в летища в района на Пловдив. Затова всички са много запалени на тема авиация и се гордеят със самолета. Той им напомня за годините, когато в България все още имаше сериозна авиация и много хора работеха във военните заводи и по летищата.

Фрамар: Предизвика ли интерес у хората самолетът върху аптека, учудва ли ги?

Определено, да! Хората с почуда гледат към самолета на покрива и се питат какво прави там. Тук даже специално идваха от Националната телевизия, за да направят интервю за него и стана нещо като сензация. В село Брестник на 21 януари, всяка година има карнавал и е голям празник. Тази година бяха дошли много гости и журналисти, даже и от Япония. Първата атракция, която снимаха, още преди карнавала, беше самолета. Когато минават хора от тук, винаги спират да разгледат самолета. Преди няколко дни минаха много рокери на мотори и всеки спря да види и снима самолета. В аптеката постоянно влизат хора да питат за самолета, така че сме свикнали с интереса на хората.

За да може да задоволи любопитството на минувачите собственикът на аптеката е сложил специална табела с всички данни на самолета. От нея се разбира, че размахът на крилата му е почти 12 метра и може да достигне скорост до 225 км/ч, което още повече ни впечатлява.

В крайна сметка нашите налудничави предположения, че някой е кацнал там погрешка или пък, че в Брестник аптекарите ходят на работа със самолет, се опровергаха напълно, но срещата с хората от селото беше интересна и полезна. Намерихме случайно това красиво място, в което хората пазят живи традициите на българската авиация, а децата все още мечтаят да станат пилоти на самолети.

За framar.bg: Пламен Георгиев

Фотографии: Пламен Георгиев

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноРецептиХранене при...ОрганизацииАптекиИсторияСпециалистиАнкетиНовиниСтатистически проучванияНормативни актове