Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Великденските яйца – произход и традиции

Великденските яйца – произход и традиции

Великденските яйца – произход и традиции - изображение

Яйцата са се превърнали почти в синоним на най-големия православен празник – Великден. Боядисването на великденските яйца е традиция, която превръща Великден в любимия празник на много деца. Но вероятно много малко от вас знаят от къде произлиза този обичай.

Яйцата са свързани с традиционните пролетни обичаи от древни времена. Според легендите връзката между човека и яйцето датира откакто свят светува. Древните римляни дори имат поговорка: "Omne vivum ex ovo", което означава "Целият живот произлиза от едно яйце". Но яйцата са изключително ценени и свързвани с произхода на живота във всички краища на света. от древна Индия до Полинезия, от Иран, Гърция и Финикия до Латвия, Естония и Финландия, от Централна Америка до западното крайбрежие на Южна Америка – навсякъде съществуват митове, че цялата вселена е създадена от едно яйце. Поради тази причина не е изненадващо, че в почти всички древни култури яйцето е символ на живота. Концепцията, че всички живи същества са родени от яйце е основоположна за съвременната биология.

Но как яйцата са се превърнали в символ на християнския празник Великден?

Съществуват много твърдения, че боядисването на великденски яйца всъщност са древен езически обичай. В интерес на истината археолози са открили украсени щраусови яйца на 60 000 години от епохата на неандерталците, които предшестват писаната история на света. Тази традиция се открива в културата на древните египтяни, много езични племена и в последствие е взаимствана и от  ранните християни.

По време на еврейската Пасха твърдо сварено яйце, потопено в сол символизира както новия живот, така и жертвата, предложена в Храма в Йерусалим. Древните персийци боядисвали яйца за Новроз – новогодишните празненства, съвпадащи с пролетното равноденствие.

През християнската епоха яйцето се превърнало в символ на новия живот – точно както пиленцето се излюпва от яйцето. С великденските яйца се ознаменува и краят на великденския пост. В Средновековна Европа консумацията на яйца била забранена по време на поста, както е и в наши дни в Ортодоксалните общества. Последният ден, в който е позволена и дори задължителна консумацията на яйца, е на Сирни заговезни. 

Много други култури също използвали яйца в своята пролетна обредност – древен Египет, Персия, Рим. Около великденските яйца са се формирали и много други практики и обичаи. В Европа яйца се окачвали дори на новогодишните дървета.  Яйцето като цяло символизира пробуждащите се сили на природата.

През християнската епоха се появило поверието, че ако се пазят 100 години яйцата, снесени на Разпети петък, те ще се превърнат в диаманти. Ако яйца, снесени на разпети петък, се сготвят на Великден, това ще осигури плодородие по нивите и овощните градини и ще предпази семейството от внезапна смърт. Ако намерите два жълтъка във великденско яйце, очаквайте скорошно забогатяване.

Сред великденските традиции на християнските общества централно място заемат червените яйца, които се раздават на роднини и приятели за здраве. Според вярванията тази традиция е свързана с едно библейско събитие, свързано с Мария Магдалена. След Възнесението на Христос Мария отишла при римския император и го поздравила с "Христос възкресе", на което той отговорил "Христос е възкръснал толкова, колкото това яйце е червено", посочвайки едно яйце на масата. В този момент яйцето станало кърваво червено. След това чудо Мария Магдалена започнала да му проповядва християнството.

Яйцето символизира гроба и възкръсналия живот. Червеното символизира Христовата кръв и изкуплението на всички човешки грехове, както и нашето възраждане чрез пролятата кръв на Спасителя.

В наши дни боядисването на яйца се е превърнало в цяло изкуство и най-вече в забавление за малки и големи. Пожелаваме ви светъл празник, изпълнен с много слънце, шарени яйца и детски усмивки!

източник: theholidayspot.com

снимка: личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиТестовеСоциални грижиХрани и ястияХранене при...НовиниВидеоАнкетиДиетиАлт. медицина