Пет страхотни идеи за саморъчно изработена декорация на Великден
Щом четете тази статия, вероятно вече сте се убедили какво удоволствие носи създаването на украса и декорация за даден празник у дома, с материали, които само чакат в някой ъгъл да бъдат оползотворени, вместо да отидат на боклука, и с експериментално творческо мислене, което може да доведе до непредсказуеми, често изключително интересни и ефектни резултати.
В тази статия ще ви дадем идеи как да боядисате великденските яйца по начин, по който не сте го правили никога досега, при това без да ви трябва купешка боя, и да украсите дома и трапезата за празника, така че още щом влезете в стаята, духът на Великден да озари вас и гостите ви.
Започваме с две различни техники за боядисване на яйца.
Първата от тях елиминира необходимостта от използването на бои, били те фабрични или домашно приготвени. Вместо това, белите кокоши яйца се преобразяват в истински произведения на изкуството, взимайки щампата на копринения плат, в който са сварени.
Какво е необходимо?
Трябват ви толкова квадратни парчета плат от коприна (100%!) с дребни шарки и размер 12 на 12 сантиметра, колкото яйца смятате да боядисате. Колкото по-тъмни са цветовете на шарките и колкото по-дребни са те, толкова по-ефектен е крайният резултат. Намокрете леко парчето плат, което ще използвате, след което го сложете и изпънете хубаво на равна повърхност, хванете в ръка десния край и поставете яйцето, което може да бъде и продухано (изпразнено от съдържимото), в средата. Опаковайте яйцето стегнато и завържете остатъка от плата с гумена ластичка като тези, използвани за китките зелени подправки на пазара. След като приключите с тази стъпка, повторете отново, този път с чисто бял памучен плат, който отново ще стегнете с ластичка.
Когато сте готови с всички яйца, поставете ги в тенджерка и налейте вода, която да ги покрие изцяло и да достигне 2-3 пръста над нивото им. Добавете четири супени лъжици обикновен винен оцет и включете котлона. След завирането на водата, намалете степента на котлона и оставете яйцата да врат на тих огън около 40 минути.
Извадете яйцата с щипка и ги оставете да се охладят и да поизсъхнат – минимум 20 минути. След това махнете двата слоя плат и кажете "уау!" при вида на вашите уникални великденски яйца.
Ботанически яйца от естествени бои
Зеле, лук, боровинки и няколко листенца и цветя от градината – всичко, което ви е необходимо, за да превърнете белите яйца в тази толкова естетична великденска украса. Боядисването им става чрез сваряването на яйцата в отварата от някоя от изброените съставки – купичка червени боровинки, глава лилаво зеле или люспите на три глави лук. Самата отвара се приготвя чрез сваряването на съответната съставка в 10 водни чаши вода за около половин час. След като прецедите водата добре, върнете съдинката на котлона, добавете 3 супени лъжици оцет (1/4 чаша за зелето) и сложете внимателно, от ниско, суровите яйца в нея. Трябва да се варят в продължение на 30 минути, а след това да се оставят във водата за 2-3 часа или до получаване на желаната наситеност на цвета.
За да получите тези шарки, използвайте листенца и цветове, като ги фиксирате върху яйцето, още докато е сурово, с найлонов чорапогащник. Трябва ви малко парче, което да завържете стегнато и от двете страни.
Гирлянд от великденски яйца
Вероятно вече сте виждали, а може би дори сте произвели подобни украшения и дори абажур по тази технология, което би ви улеснило неимоверно в създаването на този пъстър великденски гирлянд. За направата му ви трябват водни балони (които ще надуете, вместо да напълните с вода), конци за бродиране и слепваща смес, направена от една водна чаша течно нишесте и половин водна чаша брашно чрез разбиване до хомогенна, гладка консистенция (например с блендер). След като я приготвите в подходяща купичка, потопете в нея първия конец, като го навивате по дъното внимателно, така че да не се заплете. Изтеглете конеца (едно калерче конец за бродиране би трябвало да е достатъчно за едно яйце), като оставите излишната смес да се отцеди от него, и започнете да намотавате рехаво и колкото се може по-хаотично около балона. Когато приключите с увиването, оставете балона да изсъхне най-малко 4-5 часа. След като се уверите, че сместа се е втърдила и е напълно засъхнала, спукайте балона. В случай, че на някои места се е получило наплъстяване на слепващата смес, внимателно отстранете излишното с остър предмет.
Още една идея, с която можете да разнообразите украсата, направена чрез тази технология, е да направите дупка от едната страна на готовото яйце, да укрепите и едновременно с това направите по-спретнат отвора, като прокарате шнур, дантела или панделка, и да напълните вътрешността с великденска трева или декоративно пиленце, например.
Направете си хартиена купа за яйца или бонбони чрез техниката папиемаше
Техниката папиемаше е една от най-забавните за децата, тъй като не изисква специални умения, а освен това е възможно най-нискобюджетната форма на приложно изкуство, тъй като материалите за нея се свеждат до накъсана хартия (от вестници, стари списания, опаковъчна, подаръчна, амбалажна и всякаква друга, с която разполагате) и залепваща смес от брашно и вода. За да направите подобна хартиена купа, трябва да изберете подходящ съд, да разполагате с найлоново фолио и хартия за печене и да нарежете на лентички достатъчно количество хартия.
Вземете стъклената купа, която ще ползвате за шаблон, поставете я с дъното нагоре върху хартията за печене и я покрийте старателно с прозрачното фолио. В друг съд смесете половин чаена чаша с брашно с една чаена чаша вода и разбийте добре до елиминирането на всички бучици. За покриването на купата с първия пласт хартия можете да натопите известно количество лентички директно в сместа, а след като ги отцедите с пръсти, да ги разпределите по цялата й площ. Нанесете втори слой, като потопявате всяка лентичка по отделно или намазвате с подходяща четка, а третия не лепите така плътно, а само до половината на всяка лентичка, така че лентичките да стърчат, създавайки алюзия за птиче гнездо. Когато сте готови, оставете проекта си да съхне в продължение на 12 часа, след което внимателно отделете готовата хартиена купа от стъклената съдина. Воала!
И накрая още една креативна идея за празнична декорация, която бихте могли да направите в предпочитаната от вас вариация, като вместо бяла восъчна пита, използвате жълта, или вместо фигурки на овчици, изрежете на пиленца или според формичките за изрязване на бисквити, с които разполагате (стига да не са коледни, разбира се).
И така, трябват ви восъчна пита за мед, формички за рязане, фитил (ако не откриете в търговската мрежа, можете да извадите от наличните у дома свещи и да срежете няколко пъти по дължина, ако е необходимо), клечки за зъби и, разбира се, някакъв тип сладкиши като тези – например мъфини или тарталети. За да направите свещичка, вземете восъчната пита, срежете 3 екземпляра от нея с формичката и поставете два от тях от двете страни на фитила, така че той да стърчи отгоре. След това промушете през слепените една за друга фигурки клечка за зъби, като внимавате да не стърчи над восъка, и добавете третия слой, като слепите всички части чрез притискане. Накрая забийте клечката с фитила в сладкиша и поставете в подходящ съд.
Не пропускайте да споделите с нас и останалите читатели на Framar.bg и вашите идеи за великденска украса, а още по-добре снимки от вашите произведения, допълнени с указания за направата им!
СТАТИЯТА е свързана към
- Аз и моето семейство
- За дома и градината
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Как да направим хартиени моркови за декорация
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великден - традиции и обичаи
- Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца
- Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Боядисайте великденските яйца с натурални оцветители
- Рецепти за великденски кексчета
Коментари към Пет страхотни идеи за саморъчно изработена декорация на Великден