Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже

Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже

Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже - изображение

Повечето хора получават шоколадови зайчета или яйца като подаръци за Великден, но за руските царе в края на 19-ти век подаръците са били много по-екстравагантни и изключително скъпи. През 1885 г. Цар Александър III поръчал на Карл Фаберже да изработи оригинален подарък за съпругата му Мария Фьодоровна по случай великденските празници. По заръките на руския император, бижутерът Фаберже създал първото от 50 великолепни яйца, изградени от благородни метали и множество скъпоценни камъни.

Руската революция от 1917 г., която води до унищожаването на царската династия и напускането на страната от семейство Фаберже, бележи края на тази своеобразна традиция. Голяма част от великденските яйца биват конфискувани от болшевиките и след това разпродадени на купувачи от цял свят. Това е причината само 10 от прочутите произведения на Фаберже да останат в Русия, докато останалите са пръснати по различни арт колекции, музеи и институции – от Москва до Кливланд. Седем от имперските яйца на Фаберже обаче са изгубени след Руската революция.

Представяме ви 5 музея, в които може да видите с очите си някои от изящните царски подаръци, изработени от легендарния бижутер.

1898 г. Имперското яйце "Момини сълзи"

Момини сълзи Имперското яйце е подарък от Цар Николай II за съпругата му Императрица Александра Фьодоровна, като портретите върху трите медальона са на руския император и двете им дъщери. "Момини сълзи" се намира в музея "Фаберже" в Санкт Петербург.

 1907 г. Имперското яйце "Решетка и рози"

Решетка и рози Цар Николай II подарява това великденско яйце на съпругата си, за да отбележат раждането на техния син Алексей Николаевич. Желаещите могат да зърнат великолепното бижутерско изделие в музея за изящни изкуства "Walters" в Балтимор, Мериленд.

1912 г. Имперското яйце "Царевич"

Царевич Това е едно от петте великденски яйца на Фаберже, които принадлежат на музея за изящни изкуства във Вирджиния, САЩ. Създадено през 1912 г., имперското яйце съдържа в себе си портрета на царския син Алексей Николаевич.

1914 г. Имперското яйце "Екатерина Велика"

Екатерина Велика Изящното яйце, чиято обвивка съдържа 937 диаманта и 500 перли, е подарък от Николай II за майка му по случай Великден през 1914 г. Ценителите на произведенията на Фаберже могат да задоволят любопитството си и да разгледат имперското яйце в музея за изящни изкуства в столицата на САЩ Вашингтон.

1915 г. Имперското яйце "Червен кръст"

Червен кръст През 1915 г. Фаберже изработва две имперски яйца в чест на службата на Царица Александра Фьодоровна и двете й най-големи дъщери Олга и Татяна като милосърдни сестри на Червения кръст по време на Първата световна война. Едно от произведенията на легендарния бижутер се намира в музея за изящни изкуства в Кливланд, но, за съжаление, не е изложено на показ за посетителите.


Бонус!

1886 г. Третото имперско яйце

Третото имперско яйце През пролетта на 2014 г. Трето имперско яйце става част от частна колекция, след като в продължение на близо сто години никой не знае къде се намира.


По статията работи: Нора Маркова

Източник: smithsonianmag.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниРецептиСнимкиЛюбопитноИсторияТестовеЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиБотаникаАнкетиСпортГеография