Броенето на калории е остарял и неточен метод за отслабване, твърдят експерти
Повече от век методът за редуциране на теглото чрез броене на калориите се използва като основа в програмите за отслабване. И до ден днешен неговата популярност не отслабва, като някои следят броят им да не надвишава определена гранична стойност във фастинг дните (дни на гладуване), а други разчитат на мобилни приложения за изчисляване на калорийния излишък (разликата между приети и изразходени калории).
Много водещи експерти в областта са скептично настроени към ефективността на този подход, твърдейки, че той е резултат от недотам развитата за онова време наука.Те смятат, че вманиачаването по броенето на калории не само не помага, но и води до покачване на теглото.
Дефиниции
Историкът Алисън Марш от Университета на Южна Каролина споделя: „Историческите данни, свързани с този метод на отслабване, са противоречиви. Терминът „калория“ се появява по различно време на различните континенти, като смисълът му също е различен.
Първоначално тя е определяна като единица за съхранена топлина. За първи път френският физик Никола Клеман използва думата през 20-те години на 19-ти машина. Тогава той я описва като топлина, необходима за покачване на температурата на 1 кг вода с 1°С.
През годините дефиницията за калория претърпява множество промени. Някои учени смятат, че това е топлината, нужна за загряването на един-единствен грам вода с 1°С, или единица, която е 1000 пъти по-малка от посочената от Клеман.
През 1879 г. френският химик и политик Марселен Бертло разграничава две мерни единици – по-малката е калория, с малка буква, а по-голямата - с главна. Именно тук Марш вижда причината за настаналото объркване относно значението на термина.
За да бъде още по-сложно, трябва да уточним, че не калорията е стандартната единица за енергия според Международната система от единици, а джаулът.
Потенциална енергия и система на Атуотър за изчисляване на калориите
До известна степен причината калорията да добие толкова широка популярност, особено на територията на САЩ, се крие в статия, написана от химика Уилбър Атуотър през 1987 г., която е озаглавена „Потенциалната енергия на храната“ и е публикувана в списание „Century magazine“. Той не се опитва да измери енергията на горивото на парна машина, а скоростта на метаболизъм в човешкото тяло (калориите, които изгаря при извършване на рутинни дейности). Атуотър е силно заинтригуван от начина, по който човек обработва енергията и решава да измери какво количество ни доставят различните видове храни. Той обаче не следва примера на учените преди него, които правят еднократно замерване, а отчита още един важен фактор – каква част от приетата храна всъщност е усвоена от тялото.
Експертът по затлъстяване от университета в Кеймбридж д-р Йео е първият, който засяга въпроса за метаболизма, описвайки „сценария със сладката царевица“. „Ако ядем царевица, на следващия ден в тоалетната разбираме, че всъщност не сме усвоили цялото количество“, казва той.
Атуотър изчислява калориите на различни храни, след което ги предлага на доброволци, изчаква да ги храносмелят и анализира състава на екскрементите им. Химикът изважда калориите от фекалиите от общия брой калории на храната, преди да бъде погълната, за да разбере каква част от тях са послужили за снабдяване на тялото с енергия.
Въз основа на направените изчисления той създава система за определяне калорийната стойност на храните и стига до заключението, че 1 грам мазнини съдържа 9 калории, а 1 грам въглехидрати или протеини - 4. Факторите на Атуотър, както се наричат и до днес, служат при изчисляване хранителната и енергийната стойности на продуктите, които виждаме изписани на всяка опаковка.
Броене на калории
През 19-ти век затлъстяването не е проблем на дневен ред, за разлика от недохранването, което заплашва голяма част от населението.
Век по-късно обаче наднорменото тегло се превръща в бич, а откриването на начини за отслабване – в основен приоритет, особено сред жените, които преследват „идеала за тяло“, наложен в списанията и кината.
През 1918 г. д-р Лулу Хънт Питърс издава своята книга бестселър „Diet and Health: With Key to the Calories“. В нея тя разказва за целия път, който е извървяла към отслабването, за калорийното съдържание в различните храни и за броенето на калории. Д-р Йео допълва: „Тя решава да намали приема на калории, за да отслабне, и успява. Нейната книга издига на пиедестал метода на Атуотър.“
Ефектът на ореола (халоефект)
В годините след Втората световна война здравните власти в САЩ са силно притеснени от нарастващия брой случаи на хора със сърдечни заболявания, които се свързват с наднорменото тегло.
Броенето на калории набира популярност. Разбирайки, че един грам мазнини е по-калоричен от един грам въглехидрати или протеини, правителството сменя посоката на политиката си. Намесват се и влиятелни лобита, които оказват силна подкрепа за производителите на въглехидратни храни. Същевременно бизнесът, който разчита на продукти с високомазнинно съдържание, е избутан в ъгъла. Той е сочен с пръст като основен виновник за големия брой пациенти с инфаркт. В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век правителството на Америка обявява война на мазнините.
Според журналисти, следили темата по онова време, хранителната индустрия е основният печеливш, тъй като се увеличава производството на обработени храни, които се считат за здравословни само заради ниското съдържание на мазнини в тях. Те носят голяма печалба и имат дълъг срок на годност, защото мазнините са заменени със захар, нишесте и сол.
Историкът д-р Чин Жу от университета в Сидни дава като пример за много успешен продукт нискомазнинни бисквити, които са били предмет на агресивна реклама. Тя разказва: „Посланието зад този тип реклами беше, че американците могат да се наслаждават на вкусна храна, която едновременно с това има и малко мазнини. Бисквитите наистина бяха вкусни, но това се дължеше на голямото количество захар в тях. Все пак, заради ниското съдържание на мазнини, те имаха и по-малко калории. По-лошото бе, че обработените продукти изостряха апетита на хората и ги караха да искат още и още. Те притежаваха известния сред академичните среди ефект на ореола, защото се смяташе, че след като са полезни, може да се консумират в огромни количества. И така, вместо да хапнат 1-2 бисквитки, гражданите изяждаха целия пакет, но оставаха гладни. Всички продукти от този тип са с висок гликемичен индекс (GI), което води до повишаване на кръвната захар и до бързо огладняване след това.“
Калориите от различните храни се усвояват по различен начин
Затлъстяването не се дължи единствено на хранителните ни навици. Хората водят по-застоял начин на живот и са по-малко физически активни било то заради естеството им на работа или заради напредъка на технологиите, които пестят усилия и енергия.
„Факторите, които играят роля, са смесени: среда, хранене и начин на живот“, отбелязва д-р Йео. Той не отрича нуждата от балансирано хранене, по-скоро смята, че броенето на калории има своите недостатъци, тъй като не са еднакви. „Когато консумираме необработени храни, тялото ни трябва да положи усилия, за да усвои калориите. Когато обаче се храним с бързи храни, калориите са много повече, защото лесно се доставят в организма ни. Дори и да сме приели еднакъв брой от два различни хранителни продукта, тези от обработената храна ще бъдат много повече, отколкото тези от стека например, именно защото стекът изисква от тялото ни да се „потруди“, за да усвои енергията от него“, пояснява експертът.
Според Йео това е причината, поради която не е правилно да определяме дадена храна като здравословна или не само въз основа на броя калории. Важна е степента им на усвояване. Той не вярва в ефективността на броенето на калории като инструмент за отслабване и смята, че системата на Атуотър е погрешна, защото показва колко калории имат протеините, въглехидратите и протеините поотделно, но всяка храна съдържа и от трите. Освен това е и ненадеждна, защото има грешка от около 10%, която дава сериозно отражение в края на деня. Например, отклонение от 10% при ястие с 2000 калории, означава 200 калории. След няколко хранения грешката вече се е натрупала и може да достигне близо 2000 калории.
Макар да е опростена, системата за изчисляване на калориите остава подвеждаща и Йео е убеден, че трябва да бъде коригирана.
Calorie counting based on a flawed, obsolete science, experts say: https://www.rnz.co.nz/news/world/461019/calorie-counting-based-on-a-flawed-obsolete-science-experts-say
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗАХАРИН СУИТЛИ таблетки * 300
ЗАХАРИН СУИТЛИ таблетки * 700 С ДОЗАТОР
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА - АНАЛИЗАТОР BG 13
ЗАХАРИН СУИТЛИ таблетки * 1200
ЗАХАРИН СУИТЛИ УЛТРА таблетки * 1200
ЕУРОЛАМП ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР ЧЕРЕН
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Красота и стил
- Нашето тяло
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Какви са рисковете от затлъстяване?
- Билки и храни за потискане на апетита
- 5-хидрокситриптофан
- Затлъстяване
- Кафяви водорасли
- Диета №8 - при затлъстяване
- Отслабване с мед и канела
Коментари към Броенето на калории е остарял и неточен метод за отслабване, твърдят експерти