Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Бира, разработена за жени с рак на гърдата

Бира, разработена за жени с рак на гърдата

Бира, разработена за жени с рак на гърдата - изображение

Химиотерапията идва с някои неприятни странични ефекти, включително изтощеност, гадене, загуба на коса и "химио мозък". Но един от най-обезсърчаващите е дисгеузията – нарушение на вкусовите рецептори, при което вкуса на храната се усеща по-лек, горчив, метален или е изцяло отстранен. Това означава, че пациентите не могат да се наслаждават на любимите си храни, когато нещата загрубеят.

Но Елизабет Захрадничек-Хаас от Националното публично радио на САЩ съобщава, че една пивоварна в Чехия е създала бира за пациенти с рак на гърдата, подложени на химиотерапия – безалкохолна напитка с високо съдържание на витамини и минерали, с вкус, проектиран специално за преодоляване на дисгеузията. Тъй като се случва пациентите да откажат храната изцяло, те не могат да си набавят необходимите хранителни вещества по време на лечението. Това е нещо, което Яна Дрекслерова – изпълнителен директор на базирана в Прага група за борба срещу рака – много добре разбира по време на лечението си през 2011 г. Тя страда от болезнени лезии в устната кухина, които затруднява яденето. "Когато най-после си върнах апетита обратно, единственото, което можех да ям беше доматена супа, при това отново изцяло безвкусна".

Бира за жени с рак на гърдата

Заедно с Тереза Сверакова (също оцеляла от рак на гърдата) решават, че произвеждането на вкусна и хранителна бира за тези, които се подлагат на химиотерапия, е един чудесен проект. "Лекарите често препоръчват пиенето на бира за набавяне на хранителни вещества и витамини. Тя наистина помага, но вкусът й е толкова горчив! Затова решихме, че би било повече от добре разработването на бира, специално за жените, които се подлагат на лечение. Бира, която съдържа всички необходими витамини и съставки, но без алкохол и с добавен сладък вкус, който да убие горчивината! Напитка, която може да противодейства на този ужасен страничен ефект на химиотерапията, и да промотира "Mamma HELP" в същото това време. Посетихме девет пивоварни, но само една каза "Да". Отне им половин година за създаването на бирата. Отзивите са много добри, а ние сме много щастливи от постигнатия резултат."

Жени

Засега производството на бирата е лимитирано – тя се разпространява в онкологичните отделения и аптеките в Чешката република, като е представена и на няколко бирени и хранителни шоу програми. Надеждата е, че в определен момент ще се появи и по рафтовете на магазините за хранителни стоки в страната.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: smithsonianmag.com

Снимки: static.adweek.com, tastingtable.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСнимкиРецептиЗдравни съветиПатологияВидеоХрани и ястияАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиЛеченияБотаника