Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Бездомните кучета от Чернобил с нов шанс за дом в САЩ

Бездомните кучета от Чернобил с нов шанс за дом в САЩ

Бездомните кучета от Чернобил с нов шанс за дом в САЩ - изображение

През 1986 г. се случва една от най-тежките промишлени аварии в историята на ядрената енергетика - Чернобилската авария, която води до евакуацията на стотици хиляди местни жители от опасната зона на силна радиация. За съжаление голяма част от домашните животни биват оставени от стопаните си. През последните 32 години оцелелите кучета са успели да се размножат, като стотици обитават Чернобилската забранена зона, а близо 250 живеят на терена на Чернобилска атомна електроцентрала.

Сега дузина бездомни кученца ще бъдат изпратени в САЩ, за да бъдат осиновени.

Според руския интернет сайт "Медуза" украинските власти са заловили 200 бездомни кучета в района на Чернобилската авария. В момента те са поставени под 45-дневна карантина в град Славутич, след което ще бъдат изпратени до страната на неограничените възможности.

Млаки кученца

"Спасили сме първите малки кученца, които сега се намират под карантина в нашия център за осиновяване и преминават различни процеси на обеззаразяване" – разяснява Лукас Хискън, съоснователят на намиращата се в САЩ неправителствена организация "Фонд за чисто бъдеще" (Clean Futures Fund), която е създадена, за да помогне на работниците за почистване на района на Чернобилската авария, техните семейства и бездомните кучета. "Целта е да спасим 200 кучета, но най-вероятно тази цифра ще се увеличи в бъдеще. Моята надежда е да спасим 200 кучета и да ги подготвим за осиновяване в следващите 18 месеца" – добавя Лукас Хискън.

Кучетата от Чернобил имат много тъжна съдба. По време на евакуацията повече от 120,000 души са натоварени на автобуси, за да избегнат разтапяне на ядрото на реактора от сектор 4, което принуждава хората да оставят по домовете си ценните си принадлежности и своите домашни животни.

Много от кучетата се опитват да последват своите стопани в автобусите, но са били изритани от препълнените превозни средства.

Някои от хората оставят бележки на вратите си, молейки властите да не убиват животните им, но отряди на съветската армия са били изпратени да умъртвят колкото се може повече заразени животни.

Някои от четириногите успяват да оцелеят въпреки радиацията и изпратените военни, изграждайки множество глутници. Според данните на "Фонда за чисто бъдеще" близо 250 четириноги живеят на терена на ядрената централа, като най-вероятно са прогонени от заобикалящите ги гори от вълците. Други 225 кучета бродят из пустите улици на града, като стотици други скитат из забранената зона. Повечето от четириногите са на възраст от 4 или 5 години, които работниците за почистване на района понякога хранят или се грижат за болните животни.

След като преди година "Фондът за чисто бъдеще" разбира за бездомните кучета, организацията решава да вземе решение относно множеството глутници в Чернобил. В момента служителите от фонда прилагат тригодишна програма, предназначена за забранената зона, която включва кастрацията и ваксинацията против бяс на 1,000 животни. В първата си клиника през миналия август организацията спомага за стерилизацията на 350 кучета и котки в района. Всяко животно е тествано за нивата на радиация, дадени са му антибиотици, ваксинирано е против бяс и му е поставен микрочип. Основните данни на четириногите също така се запазват от ветеринарния екип.

За следващата клиника, планувана за юни 2018 г., служителите на "Фонда за чисто бъдеще" ще си партнират с изследователи от университета "Северна Каролина". Научният екип ще документира признаците за радиационно отравяне, наблюдавани сред кучетата, както и генетичните щети и промени в микробиомите на четириногите.

Изследователите ще упояват животните, за да търсят за тумори или катаракта (перде на окото) – два признака за лъчева болест.

Според академика и ръководител на проекта на университета "Северна Каролина" Тимъти Моусу, който е изучавал радиационното отравяне в птиците, насекомите и малките животни в Черновил, установяването на последиците от радиацията е от изключително значение. Нивата на излагане на радиация при хората от медицински манипулации и други причини са се увеличили значително, като средностатистическата годишна доза за американците се е удвоила през последните 20 години.

Все още не е ясно кога и къде кучетата от Чернобил ще се предлагат за осиновяване. Дори и да не сте достатъчно големи късметлии, за да имате едно от четириногите, оцелели тежката ядрена авария, в дома си, ще е възможно за тези, които искат да посетят украинския град, да раздадат храна на останалите там кучета.

Туристическата индустрия в района се развива с изненадваща скорост, тъй като все повече хора искат да посетят пустия и мрачен град и да се насладят на красивата зеленина, която бавно, но сигурно превзема Чернобил.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: smithsonianmag.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияВидеоСпортСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина