Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Атаката на котките: как Австралия се справя с увеличаващия се брой диви котки

Атаката на котките: как Австралия се справя с увеличаващия се брой диви котки

Атаката на котките: как Австралия се справя с увеличаващия се брой диви котки - изображение

Австралийски учени са открили, че близо 99,8% от територията на страната е станала дом на диви котки, които представляват значителна пречка в усилията да се защити дивата природа, като дори стават причината за изчезването на някои местни видове.

Ново изследване, проведено от 40 различни научни екипа, които анализират информацията от 91 отделни проучвания, показва, че почти цялата държава приютява дивите котки, включително 80% от малките острови.

Котка на поляна

"Цялостната популация на котките в Австралия варира между 2,1 милиона, когато климата не е благоприятен, и може да се покачи до 6,3 милиона, когато честите дъждове предоставят голямо количество плячка" – казва един от изследователите Сара Лег от Университета Куинсланд.

Последните данни сочат, че броя на мяукащите четириноги всъщност е намалял в сравнение с предишни проучвания, които твърдят, че Австралия е домът на близо 20 милиона диви котки. Независимо от редукцията проблемът с голямата популация на животните си остава нерешен.

"Нашето проучване акцентира върху мащаба и последиците от дивите котки и незабавната нужда да развием ефективни мерки за контрол, и да насочим нашите усилия в районите, в които контролът ще има най-голям резултат" – добавя Лег.

Котка

Докато дивите котки се срещат в почти всяка държава на планета, те представляват сериозна заплаха за дивата природа на Австралия. Много местни видове животни са се развили в изолираната среда на острова, като тяхното съществуване не е било застрашено от дивите котки. Още повече много от австралийските видове не са развили начини да избягват заплахата, която представляват хищниците.

"В момента дивите котки подкопават усилията на защитниците на дивата природа и тяхното присъствие заплашва проектите за възстановяване и опазване на местната фауна из цяла Австралия” – обяснява Лег.

КоткаВсъщност дивите котки са главният виновник за изчезването на 20 австралийски бозайника, откакто за първи път са стъпили на континента в началото на 19-ти век.

"Австралия е единственият континент на Земята освен Антарктида, където животните са еволюирали без намесата на котките, което е и причината нашите видове да са толкова уязвими. Това подсилва нуждата от план за регулиране на броя на дивите котки по хуманен и ефективен начин" – казва Грегъри Андрюс, Комисар за застрашените видове на Австралия.

Изследване от 2015 г. намира, че регулирането или с други думи умъртвяване на голям брой животни всъщност води до увеличаване на популацията. Според учените от новото проучване това се случва, защото убиването на дивите котки в един район създава вакуум, привличайки други котки, които искат да доминират празната територия.

Освен умъртвяване месните власти могат да залавят и кастрират животните. За да има дълготраен ефект от този метод за контрол, властите трябва да заловят близо 5 милиона диви котки, да ги кастрират и след това да ги пуснат на свобода. Това е изключително трудно за постигане, тъй като (както всеки собственик знае) мяукащите четириноги са много изобретателни и независими.

Каквито и мерки да вземат австралийските власти, учените се надяват техния подробен анализ да им помогне да вземат правилното решение.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиПсихологияАнкетиАлт. медицина