9 популярни мита, свързани с храненето, които науката опровергава – част 2
"Пиенето на кафе е вредно за вашето здраве" - това е поредното гръмко заглавие, на което попадаме в интернет. Уплашени ние решаваме да се откажем от този "лош" навик и да спрем да пием по 3-4 чаши кафе на ден. Но наистина ли е така? Не точно. Учените доказват, че пиенето на 3 чаши кафе на ден намалява риска от развитие на деменция, а 5 чаши от тонизиращата напитка на ден ви предпазват от болестта на Алцхаймер.
Не бива да вярваме на всички популярни митове, свързани с храненето, които четем в интернет, защото те не винаги се основават на научни изследвания.
Представяме ви 9 от най-популярните митове, свързани с храненето, които науката опровергава. Всеки един от следващите факти е проверен от учените и се оказва неправилен.
Мит № 5. Пуканките са нездравословна бърза закуска
Факт: Чистите пуканки без добавки са цялостен продукт от пшеница. Те са богати на полифенол, който е мощен антиоксидант. Той предпазва тялото от атеросклероза, диабет и предотвратява повишаването на холестерола. Пуканките съдържат повече антиоксиданти от зеленчуците и плодовете.
Мит № 6. Храненето по 3-4 пъти на ден на малки порции е полезно
Факт: Учените анализират теглото на хора, които се хранят от 3 до 6 пъти на ден. Специалистите не намират разлика в натрупването на мазнините, така че няма предимство по отношение на загубата на тегло. Но апетитът е по-голям, когато ядете по 6 пъти на ден. Така че, ако се храните често, но на по- малки порции, това може да повлияе на апетита и теглото ви по негативен начин.
Мит № 7. Кокосово масло е по-здравословно от другите видове масла
Факт: Кокосовото масло е 90% наситени мазнини. Само за да ви дадем известна перспектива, в маслото се съдържат 64%, а говеждото или свинското - само 40%. Високото ниво на наситени мазнини е вредно за здравето. Изследванията не показват връзка между кокосово масло и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Така че, не прекалявайте с количеството.
Мит № 8. Кафявият ориз съдържа много минерали и е по-добре от бял ориз
Факт: Кафявият ориз е същият като белия, но с разликата, че той не е напълно обработен. Той съдържа някои минерали, но може да има следи и от неорганичен арсен. Кафявият ориз може да съдържа 80% повече арсен от белия, защото това химическо вещество се намира в черупката. Така че, консумацията на кафяв ориз в огромни количества не е препоръчителна.
Мит № 9. Можете да пиете зелен чай в неограничени количества
Зеленият чай понижава риска от развитие на различни видове рак. Той е мощен антиоксидант, така че можете да го пиете в неограничени количества.
Факт: Химикалите, които се съдържат в зеления чай, всъщност могат да бъдат токсични за черния ви дроб в големи количества. Не се препоръчва да пиете повече от 4 чаши на ден.
Вижте първа част на статията ТУК
По статията работи: Илияна Стоянова
Източник: brightside.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Красота и стил
- Нашето тяло
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Хранене след секцио – полезни и вредни храни
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранене през тръба
- Здравословно хранене при диабет
- Хранене според кръвната група
Коментари към 9 популярни мита, свързани с храненето, които науката опровергава – част 2