Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 12 мита за Средновековието, които се оказват грешни

12 мита за Средновековието, които се оказват грешни

12 мита за Средновековието, които се оказват грешни - изображение

Когато говорим за Средновековието, ние често неволно си създаваме определена картина в главите ни, която в повечето случаи е грешна. Това е така, защото има много широко разпространени митове за този период от историята. А историята е сложна и доста противоречива наука. В днешно време разчитаме на разказите на нашите предци. В определени случаи обаче те са субективни и заблуждаващи, а истината е някъде по средата.  

Представяме ви 12 мита за Средновековието, които се оказват грешни. Ще се изненадате!

Хората са смятали, че Земята е плоска

Земята

За да бъдем точни, фактът, че Земята е била плоска е бил актуален в езическа Скандинавия и хората спират да вярват в него с навлизането на християнството в този регион. В останалата част от Европа и Средиземноморието хората (най-малко образованите) са вярвали, че Земята вероятно е кръгла още през периода на Средновековието. Те се позовават на това твърдение, базирайки се на големия големия брой карти и текстове, които свидетелстват за това твърдение през този период.

Христофор Колумб искаше да докаже, че Земята е плоска

Христофор Колумб и Земята

Ако хората са знаели, че Земята е плоска, от това следва, че няма нужда да го доказваме. Чрез своето пътешествие Христофор Колумб просто доказва, че светът е много по-голям, отколкото хората осъзнават.

Според някои изследователи Христофор Колумб не е направил нищо значително. Макар фактите да говорят, че Колумб е грешал за много от неговите твърдения, той си има и своите постижения. При постоянните си пътувания той установява т.нар "търговски ветрове" – морски пътища и географски ширини, в които вятърът духа в посока Карибите и тези ширини, в които той духа обратно към Европа.


Самоукият мореправател е бил на мнение, че може да се достигне до богатите пазари на Източна Азия, като плава на запад, но вместо това открива неизвестните дотогава острови в Карибите.

Викингите са носили шлемове с рога

каски с рога

Сгъваемите шлемове всъщност са били много непрактични и неудобни да се носят по време на битка. Затова викингите са носили шлемове с рога. Това твърдение не е вярно. 

По време на археологически разкопки не е открит нито един рогат шлем. Заострени и закръглени, обикновени или с декорация – подобни предмети откриват археолозите. Намерени са и няколко шлема с крила като на Хермес или Астерикс. Едва през 19-ти век скандинавските художници започват да добавят рога към своите картини на викингите. 

Мъжете заповядвали на жените си да носят "колани за целомъдрие"

колани за целомъдрие

Всички сме чували историята, че благородниците са настоявали жените им да носят колани за целомъдрие, когато са тръгвали на кръстоносни походи. Но тези страшно изглеждащи железни конструкции, покриващи долната половина на тялото, всъщност са мит. Те са просто една еротична фантазия.

Хората са живели само до 30-годишна възраст

Показателите за средната продължителност на живота през Средновековието са много ниски поради изключително високата детска смъртност, причинена от чести заболявания. Но ако дадено лице достигне зряла възраст и не се разболее, имало е голяма вероятност човек да живее до 60-70 годишна възраст.

Хората не са се къпели

хората не са се къпели

Разбира се, хората не бяха толкова чисти в онези дни, колкото сега са с постоянния достъп до топла вода. Независимо от това те са се миели всеки ден, оценявали са добрата хигиена и са странели от тези, които не се къпят. Това беше епохата, когато употребата на сапуна стана широко разпространена, а производителите на сапуни дори имаха собствена търговска гилдия в големите градове.

Жените са били лишени от права

Жените в Средновековието очевидно не са били толкова свободни, колкото в днешно време. Повечето от тях са били изправени пред избор - брак или манастир. Независимо от това, те са помагали на бащите и съпрузите си в техните професии, както и са могли да наследят и купуват имущество или да управляват домакинството.

Хората не са използвали прибори за хранене

Вилиците се появяват във Византийската империя от 6-ти век, а в Италия - от 11-ти.

Църквата възпрепятствала развитието на науката

Повечето учени са били църковни лица. Много от тях не са били потиснати от своята дейност и всъщност са били възнаградени за знанието и мъдростта си. Няма доказателство, че някой е бил изгорен от църквата заради научното си начинание.

Милиони жени са изгаряни на клада, подобно на вещите

жени, изгаряни на клада

Явлението "лов на вещици" не датира от Средновековието, а се появява по-късно (достига своя връх през 16-и и 17-ти век). През Средновековието хората действително отричат съществуването на вещици.

Феодалните владетели са се наслаждавали на "правото на първата нощ" със съпругите на своите поданици

Няма нищо, което да потвърди, че това правило действително е съществувало. По-голяма част от историците са били на мнение, че то е възникнало в резултат на лошо тълкуване на историческите текстове.

Рицарите са били благородни и любезни

За съжаление това е далеч от истината. Реалността е следната: когато рицарите не са били на битки, те са нападали и тероризирали населението и са изнасилвали жените. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me; livescience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияСпортЛюбопитноЗдравни съвети