Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 9 научни факта, които се оказват грешни

9 научни факта, които се оказват грешни

9 научни факта, които се оказват грешни - изображение

Невъзможно е да знаете всичко. Но вероятно ще намерите някои интересни и невероятни факти за света в тази статия. Вижте кои са те!

Хамелеоните не променят цвета си в зависимост от заобикалящата ги среда

хамелеон

Истината е, че цветът на хамелеона напълно зависи от емоционалното му състояние. И ако то е същото като мястото, където е в момента, то е пълно съвпадение.

Хамелеонът променя цвета си, когато се уплаши, или когато току-що е победил друг хамелеон в битка. Температурата, светлината и присъствието на женска също могат да променят външния му вид. Интересно е да се знае, че кожата на хамелеона има няколко слоя специални клетки, наречени хроматофори, всяка от които има свои собствени цветни пигменти. Промяната в съотношението на слоевете прави кожата да отразява различни видове светлина, което кара хамелеона да изглежда като движеща се диско топка.

Синият кит не е най-голямото живо същество на Земята

синият кит и гъбата

Синият кит е огромно животно,но то не е най-голямото на Земята. Най-голямото живо същество на Земята всъщност е гъба. И името й е Armillaria Ostoyae. Рекордьорът расте в Националната гора на Мальор, Орегон, САЩ, за около 2000-8000 години (това е приблизителна възраст) Заема 2200 дка, а най-голямата й част е скрита . Тя се разпространява под земята под формата на масивен бял мицел. Този мицел покрива корените на дърветата, храни се от тях и накрая ги убива.

Хлебарките няма да оцелеят в ядрена война

хлебарки

Много хора са склонни да мислят, че хлебарките са безсмъртни. Да, те съществуват много по-дълго от хората (приблизително 280 милиона години) и е адски трудно да се оттървем от тези вредители. Освен това те могат да живеят без глава за известно време. Научен експеримент, проведен през 1959 г., установява, че хлебарките ще бъдат сред първите насекоми, умрели в случай на ядрена катастрофа.
Двама учени, поставят голямо разнообразие от насекоми под радиация на различни нива. В крайна сметка те стигат до извода, че смъртоносната доза за хората е 1000 rad, докато за хлебарката този брой е 20 000 rad. Една паразитна оса ще се нуждае от 180 000 радиа, за да сложи край на живота си.

Яденето на много моркови няма да подобри зрението ви

моркови

Морковите са добър източник на витамин А, недостигът на който води до нощна слепота - състояние, което кара очите ви да се адаптират към тъмнината много бавно. Най-лесният начин да подобрите това състояние е да увеличите приема на витамин А, който най-често се среща в каротина. Морковите имат каротин, разбира се, но кайсиите, боровинките, спанакът и други зеленчуци имат още повече!
Независимо от това, подобряването на нощното ви зрение и определянето на нощната слепота са 2 напълно различни неща. Консумацията на много моркови няма да ви помогне да виждате по-добре на тъмно. Този мит се появява по време на Втората световна война, когато британското правителство тръгва слух, че капитанът Джон Кънингам се сражава само през нощта, тъй като тогава той вижда най-добре, дължащо се на всички моркови, които яде.

Препоръчваното количество сън е не по-малко от 8 часа

сън

През 2004 г. професор Даниел Крипки публикува статия, в която заявява, че възрастните, които спят в продължение на 8 часа, умират по-млади от тези, които спят 6 или 7 часа през нощта. Неговото проучване отнема 6 години и включва 1,1 милиона участници. Повече хора, които спят по-малко от 8 часа, но не по-малко от 4, са останали живи до края на проучването.

Хората имат повече от 5 сетива

сетива на хората

Всички сме запознати с нашите пет сетива: зрение, мирис, докосване, вкус и слух. Всички те са споменати преди векове от Аристотел. Но според едно общо мнение, има най-малко още 4 сетива, които хората притежават.

Терморецепция: чувството за топлина (или нейното отсъствие) върху кожата ни.

Равновесие: усещането за баланс и агитация, задвижвани от кухини в нашето вътрешно ухо, които са пълни с течност.

Ноцицепция: чувството за болка, преживяна от кожата, ставите и органите.

Персоцепция: усещането за тялото. Осъзнаване къде са нашите части от тялото, без да ги виждаме или да ги усещаме.

Водата не е прозрачна - тя има цвят

море

Хората са свикнали да мислят, че водата е ясна и прозрачна и причината, поради която моретата и океаните изглеждат синьо, се дължи на отражението на небето. Но водата всъщност е синя. Можете да видите, че това е много лек нюанс на синьо, ако погледнете дълбока яма в снега или през гъст лед в замръзнал водопад.

Отразеният цвят на небето все още играе важна роля тук, но също така се дължи на известна светлина, която извира отдолу. Големите водни резервоари като морета и океани имат висока концентрация от миниатюрни растения и водорасли, които отразяват и разпръскват светлина. Ето защо можем да забележим голямо разнообразие от водни сенки.

Кислородът не е най-често срещаното вещество в света

кислород

Ако се чудите какво е толкова специалното за тази обикновена скала, не сте сами. Това е минерал от калциев титанов оксид, който се състои от калциев титанат и се нарича перовскит. Тя обхваща почти половината от общата маса на планетата ни. Учените смятат, че мантията на Земята се състои от перовскит, но тази хипотеза все още не е доказана.

Този материал може да е проводник на електричество при нормални температури без каквото и да е съпротивление и може да превърне"плаващите" влакове в реалност.

Настинката не е толкова обичайна

настинка и депресия

Настинката е тревожна, но депресията е една от най-разпространените болести в света - много по-разпространена от обикновената настинка, според статистиката. Преди 10 години беше направена прогноза за това, че депресията ще стане изключително разпространена до 2020 г. и за съжаление тя се разпространи много по-бързо.

Докато хората са склонни да се обръщат към лекар при първите признаци на настинка, повечето ще отложат лечението на признаци на обезпокоително психическо състояние толкова дълго, колкото могат. Много хора, които страдат от депресия, чувстват, че тяхната тъга е нещо, което те трябва да държат скрити от другите. Те дори могат да се срамуват от осъзнаването, че са депресирани, докато други не са.
Нашата обща задача като общество е да популяризираме и да насърчаваме хората, страдащи от тази болест, да търсят професионална помощ.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория