Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 9 изобретения, създадени от жени

9 изобретения, създадени от жени

9 изобретения, създадени от жени - изображение

Ако помолите някого да назове няколко важни и известни изобретатели, той вероятно ще започне с Томас Едисон, Александър Бел или Леонардо да Винчи. Със сигурност няма да знае кои са Мери Андерсън или Ан Цукамото. А трябва.

Може би не знаете имената им, но те са само две от жените изобретатели, чиито творения използваме днес в ежедневието си и определено правят живота ни по-лек.

Компютърният софтуер – Грейс Хопър

Грейс Хопър

След като се присъединява към американския флот по време на Втората световна война, на контраадмирала Грейс Хопър е възложена задачата да работи върху нов компютър, наречен Марк 1.

Не след дълго през 50-те години тя е в челните редици на компютърното програмиране.

Тя стои зад компилатора, който превръща инструкциите в код, който компютърът може да прочете, което прави програмирането по-бързо и напълно революционизира начинът, по който работят компютрите.

Хопър също така помага за популяризирането на термина "дебъгинг", който използваме и в наши дни. Той се появява, след като Хопър изважда молец от вътрешността на компютъра си.

"Невероятната Грейс", както е известна, продължава да работи с компютри до пенсионирането си от флота като най-възрастния му офицер – на 79 години.

Номер на повикване и чакащо повикване – д-р Шърли Ан Джаксън

Ан Шърли Джаксън

Д-р Шърли Ан Джаксън е американски физик и теоретик, чиито изследвания през 70-те години на миналия век са отговорни за идентификационния номер на повикване и чакащото повикване.

Нейните достижения в областта на технологиите помагат на други изследователи и стоят в основата на преносимия факс, оптичните кабели и соларните панели.

Тя е първата афроамериканка, която получава докторска степен от Масачузетския технологичен университет и първата афроамериканка, която застава начело на един от най-успешните изследователски университети.

Чистачките за коли – Мери Андерсън

Мери Андерсън

В един зимен ден през 1903 г. Мери Андерсън е на посещение в Ню Йорк и забелязва, че шофьорът й се принуждава да отвори прозореца си, за да изчисти снега от предното стъкло.

Всеки път, когато отварял страничното стъкло, купето и пътниците замръзвали от студ.

Андерсън започнала да рисува своето решение на тоз проблем – гумено острие, което се задвижва от вътрешността на колата, и още през същата година получава патент за своето устройство.

Но изобретението й не се харесва на автомобилните компании, защото инженерите смятали, че то ще разсейва шофьорите.

Андерсън никога не се облагодетелства от изобретението си, дори когато чистачките стават стандартен елемент от устройството на автомобила. Карали ли сте някога в дъжд без чистачки? Е вероятно разбирате колко важно е нейното достижение.

Батериите за Международната космическа станция – Олга Д. Гонзалез-Санабриа

Д-р Олга Д. Гоналзелз- Санабриа

Вероятно името на тази жена ви е неизвестно, но никелово-водородната батерия с дълъг живот, която поддържа захранването на Международната космическа станция, е нейно дело и следователно Олга е една от най-великите изобретателки на планетата.

Олга Д. Гонзалез-Санабриа, която е от Пуерто Рико, разработва технологията, която помага за създаването на тези батерии през 80-те години и днес е директор на Изследователския център Глен на НАСА.

Съдомиялната – Джоузефин Кохрейн

Джоузефин Кохрейн

Джоузефин често дава приеми и угощения в своя дом и имала нужда от машина, която ще мие чиниите й по-бързо от служителите й, както и с по-малка вероятност да бъдат счупени.

Нейната машина, която се състояла от мотор, който задействал колело в меден бойлер, е първата автоматична съдомиялна, която използва водното налягане.

След смъртта на съпруга й, който е алкохолик, Кохрейн затъва в дългове и това я мотивира да патентова изобретението си през 1886 г. и дори да отвори своя фабрика за производството му.

Домашната охранителна система – Мари Ван Британ Браун

Мари Британ Ван Браун

На сестрата, която често оставала сама вкъщи, й хрумва идеята как да направи живота си по-безопасен.

Заедно със съпруга си Албърт Ван Британ Браун тя разработва първата домашна охранителна система, която е отговор на увеличаването на престъпността и бавната реакция на полицията през 60-те години на миналия век.

Устройството е сложно и се състои от камера, захранвана от мотор, която се движи надолу-нагоре по вратата, за да наднича през шпионката.

Мониторът в спалнята на Браун бил снабден с алармен бутон.

Изолирането на стволови клетки – Ан Цукамото

Ан Цукамото

През 1991 г. Ан получава патент за своята технология и оттогава насетне работата й води до големи достижения в разбирането на кръвоносната система при пациентите, болни от рак, което може да доведе до създаването на лек за болестта.

Към този момент Цукамото продължава с проучванията си на стволовите клетки и притежава съпатенти на поне още 7 други изобретения.

Кевлар – Стефани Куолек

Стефани Куолек

Този химик създава свръхлеките влакна, които се използват за производството на бронираните жилетки.

От изобретяването на материала през 1965 г. (който е 5 пъти по-здрав от стоманата), кевларът е спасил хиляди животи и се използва от милиони хора по света всеки ден.

Днес се използва още и в производството на домакински ръкавици, мобилни телефони, висящи мостове и самолети.  

Играта Монополи – Елизабет Маги

Елизабет Маги

Мъж на име Чарлз Дароу често се посочва като изобретателя на една от най-известните настолни игри в света. Но в действителност правилата на играта са създадени от Елизабет Маги.

Маги искала да демонстрира проблемите на капитализма с иновативна игра, в която играчите обменят фалшиви пари и имущество.

Нейният дизайн на играта, който е патентован през 1904 г., е наречен "Играта на наемодателя".

Играта Монополи, която познаваме днес, е изкарана на пазара през 1935 г. от Братята Паркър, които откриват, че Дароу не е първият й откривател, и купуват патента на Маги само за 500 долара. И по този начин разбира се монополизират играта.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: bbc.com

снимки: historythings.com; blog.adafruit.com; automedics.com; wikipedia.org; robinsonlibrary.com; womenrockscience.tumblr.com; flipquiz.com; primeraedicion.com.ar; alchetron.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноТестовеНовини