Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 бижута, чиито тайни са толкова интересни, колкото и дворцовите интриги - част 2

9 бижута, чиито тайни са толкова интересни, колкото и дворцовите интриги - част 2

9 бижута, чиито тайни са толкова интересни, колкото и дворцовите интриги - част 2 - изображение

Животът на кралските особи винаги е изпълен с мистерии. И често бижутата играят ключова роля в тях. Например, диамант в кралската корона може да бъде причина за конфликт между страните!

Представяме ви 9 бижута, които принадлежат на кралските знаменитости. Уверяваме ви, че всяко едно от тях има удивителна история. Разберете я с нас!

Яйцата на Фаберже

яйцата на фаберже

Традицията на боядисването на яйца за Великден съществува и се спазва в Русия от далечни времена. Цар Александър III решава да я "разчупи", като изненада приятно съпругата си Мария Фьодорна. Той й подарява великденско яйце от бяло злато. Императрицата толкова много се впечатлява от трогателния жест, че царят продължава да и подарява по едно ново яйце на всеки Великден.

Густав Фаберже и неговият син са бижутерите, изобретяващи яйцата, които стават все по-пищни с всяка изминала година. Тъй като традицията става много популярна, яйцата са създавани и за други членове на императорското семейство, дори и за тези от други страни. След революцията болшевиките продават повечето от тях за пари, така че само 9 от яйцата остават в Русия. Те могат да се видят в музея "Фаберже" в Санкт Петербург, Русия.

Британска държавна корона

британска държавна корона

Тя е създадена през 1937 г. за крал Джордж VI. В нея има много скъпоценни камъни, така че не е чудно, че тежи почти килограм. Впечатляващ е най-вече диамантът "Кохинор" ("планина от светлина"), който е разположен в центъра на величествената корона. Той е на повече от 300 години и идва от Индия, където се е предавал от един владетел на друг. Диамантът никога не се е продавал. През 1849 г., след колонизацията на Индия, незнайно как "кохинор" се озовава при кралица Виктория.
След като Индия става независима, индийското правителство настоява от англичаните да върнат "националното им съкровище", но от кралския двор заявяват, че това няма как да се случи.

Златни гривни на датските принцеси

златни гривни от датските принцеси

В Дания има необичайна кралска традиция - всички принцеси получават златна гривна за своя 5-ти рожден ден. Традицията започва от кралица Ингрид, която получава от майка си скъпоценния дар. Гривната е със сантиментална стойност за младата принцеса, която я пази години наред. Когато ражда дъщеря, тя й предава завета от нейната баба. Оттогава всички момичета от кралското семейство получават този подарък.


Изумрудената тиара на кралица Рания

кралица Рания

Кралица Рания от Йордания е една от първите съпруги на владетели от ислямския свят, която прави истинска културна революция, оспорвайки публично наложените правила. Тя играе огромна роля в редица важни реформи за правата на жените, включително правото им на глас, да управляват кола и правото да избират собствените си дрехи.

Всеки път, когато кралица Рания се появява на публични събития, изглежда безупречно. "Chanel", "Dior" и "Yves Saint Laurent" са сред любимите й марки. Независимо от статута си, тя дълго време няма своя корона. Но през 2000 г. кралицата на Йордания най-накрая получава заветния дар - тиара, изработена от изумруди и черно злато.

Пръстенът на принцеса Даяна

пръстен на принцеса Даяна

Лейди Даяна носи сапфирен пръстен, когато се сгодява за принц Чарлз. През онези години пръстенът се оценява на 38 000 долара. Кралската фамилия не одобрява избора, тъй като е била на мнение, че всеки човек може да си позволи подобно бижу.

След като Диана умира, пръстенът е наследен от принц Уилям, който по-късно го подарява на своята любима Кейт Мидълтън.

Вижте първата част ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаБотаника