Начало Лайфстайл За свободното време 8 книги, базирани на... други книги

8 книги, базирани на... други книги

8 книги, базирани на... други книги - изображение

"Добрите артисти копират, великите артисти крадат". Не знаем за кой тип творчество е говорел Пабло Пикасо, когато е казал тази реплика, но сме сигурни, че се отнася за всички видове изкуства. Не се учудвайте, ако видите някои от любимите си книги в този списък, защото е напълно възможно...

1. "Одисей" - Джеймс Джойс


Невероятната "Одисей" в действителност е базирана на "Одисея" на Омир. Независимо дали сте чели само едната или двете книги, вероятно знаете, че и двете са невероятно силни и разказват за пътуващ мъж. Освен това и героите си приличат - Леополд Блум на Одисей, Моли Блум на Пенелопе и Стивън Дедалус на Телемах.

2. "Белжар" - Мег Уолицър


Първият роман на Мег Уолицър е вдъхновен от "Стъкленият похлупак" ("The Bell Jar") на Силвия Плат. И в двете са засегнати темите за умственото здраве, депресията и институциите.

3. "Мадам Бовари" на Гюстав Флобер


Истината е, че "Мадам Бовари" е базирана на класиката "Дон Кихот". "Мадам Бовари" е романтичната част от "Дон Кихот", което в началото може да остане почти незабелязано от вас, но след като вече знаете, навярно ще ви се прииска да я прочетете отново.

4. "Хиляда акра" - Джейн Смайли


Любимата авторка на хиляди Джейн Смайли базира книгата си, спечелила Пулицър на "Крал Лир" на Шекспир. От сюжета до героите, приликите не спират и не са подминати от нито един читател.

5. "За красотата" - Зейди Смит


Зейди Смит посвещава романа си на "Хауърдс Енд" на Е.М.Форестър. В тази книга приликите са в детайлите.

6. "Невинните" - Франческа Сейгъл


Още една книга, базирана на любима класика - "Невинни години" на Едит Уартън. Дори роклята на корицата отвежда читателя към епохата, създадена от Едит Уортън.

7. "Папагалът на Флобер" - Джулиан Барнс


Очевидно вдъхновяването от други книги върши работа, особено в този случай. Гюстав Флобер базира "Мадам Бовари" на "Дон Кихот", а години по-късно Джулиан Барнс базира своята книга "Папагалът на Флобер" на "Мадам Бовари".

8. "Безкрайното Саргасово море" - Джийн Рис


Тази книга е достатъчна за Джийн, за да успее да се докаже като велик автор, но истината е, че книгата е базирана на "Джейн Еър" на Шарлот Бронте.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИнтервютаЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиТестовеАнкетиИсторияРецепти