Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби 8 безплатни занимания, които действат добре на душата

8 безплатни занимания, които действат добре на душата

8 безплатни занимания, които действат добре на душата - изображение

Никое от тези занимания не изисква много усилие, нито пък заплащане. А всички са приятни и продуктивни начини за прекарване на свободното време, които могат да ни направят по-здрави, щастливи и по-успешни.

1. Четете

Можете да научите толкова много за самите вас, ако прекарвате времето си в четене, независимо дали четете вдъхновяваща биография или жадно прелиствате страниците на роман. Всичко опира до умението ни да четем между редовете, да гледаме на нещата от друга перспектива, достигайки до най-дълбоките нива на ума. Освен това, четенето е успокояващо и може да ви помогне да развиете уменията си за комуникация, учейки ви да се изразявате правилно.

2. Разговаряйте с хора

Имаме предвид ИСТИНСКИ разговор. Независимо дали сте в кафе с приятел, на събиране или просто на пейка в парка, опитайте се да направите разговора ценен. Питайте хората за техните страсти, перспективи, страхове и грешки. Не съдете. Не се сравнявайте. Просто слушайте. Много често един откровен разговор мотивира хората за промяна. Това ни позволява да опознаем хората около нас много по-добре и да се учим от техните грешки и успехи.

3. Медитирайте

Медитацията е практика, която изисква от нас да запазим пълно мълчание, но ползите са уникални. Всички можем да извлечем тези ползи просто с една 15-минутна медитация на ден. В началото може да откриете, че е трудно да останете фокусирани върху дишането си или върху мислите си. Но съвсем скоро ще се убедите, че това е вашата втора природа. В дългосрочен план, медитирането може да ви помогне да намалите стреса и да се справяте с ежедневните проблеми доста по-рационално.

4. Изгответе списък с неща, които искате да направите

Отделете 2 минути от времето си сутрин, за да запишете всичко, което трябва да свършите през деня. Това ще ви спести много време по-късно и много грижи. Веднъж направите ли списъка, ще ви бъде много по-лесно да определите кои задачи са с приоритет и кои не.

5. Гледайте вдъхновяващи видеа

Ако не обичате да четете или просто не сте в настроение за това, сърфирането в интернет също може да се окаже изключително полезно. Онлайн можете да намерите много мотивиращи видеа, разказващи истории за успешни хора и изобщо всичко, което поискате, може да бъде намерено. Не се съмнявате в това, нали?

6. Пийте чай

Пиенето на чай може да се окаже изключително здравословно занимание, освобождаващо от стреса и негативните емоции. Намерете свободно време, дори и малко за чаша горещ чай, през което време никой няма да ви притеснява. Насладете се на всяка глътка. Докато правите това, можете да слушате музика, да четете, пишете или просто да се насладите на тишината.

7. Премахнете ненужното

Когато ви остане време у дома, оползотворете го както трябва. Премахнете вещите от живота ви, които заемат място, които ви тежат или които просто не използвате. Започнете с прости стъпки — дарете нещата или дрехите, които не носите. Намерете място за всичко, което се размотава из дома ви. Така, освен непотребните вещи, ще се отървете и от ненужните негативни емоции.

8. Пишете

Дори да не се считате за писател или за креативна личност. Винаги можете да опитате и да дадете шанс на писателските си способности. Целта е да изкарате нещата, които са в ума ви и да ги пренесете върху лист хартия. Това е нещо като терапевтичен процес.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно