Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 6 прекрасни житейски урока от китайския философ Конфуций

6 прекрасни житейски урока от китайския философ Конфуций

6 прекрасни житейски урока от китайския философ Конфуций - изображение

Независимо какъв човек сте, със сигурност сте попадали в момент в живота си, в който сте потъвали в размисли относно смисъла на живота, откъде произлиза човекът и накъде върви човечеството. В продължение на векове хора с велики умове са се опитвали да намерят отговори на тези въпроси. И докато западната култура се основава изцяло върху Платон, Аристотел, Лок и Кант, източната философия може да предложи една различна и интересна интерпретация на същите казуси.

За да ви помогнем да откриете нови хоризонти във философските си размишления, ние събрахме някои от най-важните житейски уроци на великия китайски философ Конфуций.

НИКОГА НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ НАПРЕД

Няма значение колко бавно се придвижвате, просто не спирайте. Успехите не идват веднага. Затова не се стресирайте, ако усетите, че не постигате желаните цели достатъчно бързо. Конфуций казва, че няма значение дали се придвижвате със стъпка на ден, или със сантиметър на ден към мечтите си. Важното е, че сте целеустремени само напред.

ВЛАГАЙТЕ ДУША И СЪРЦЕ

Каквото и да правите, отдавайте цялото си сърце в работата си. Ако влагате всичката си енергия, ще сте способни да преместите планини. И колкото и незначителни да смятате заниманията си, не си мислете, че, влагайки душа и сърце, не можете да промените света.

КЛЮЧЪТ СЕ КРИЕ В ПОДГОТОВКАТА

"Ако един занаятчия иска да върши добра работа, то трябва първо да си наточи инструментите". Този цитат Конфуции ясно казва, че успехът на човек изцяло зависи от подготовката. Величието не идва лесно, а изисква тежка и непрестанна работа и подготовка.

ПРИЯТЕЛИТЕ СА МНОГО ВАЖНИ

Вашите приятели са водещата светлина, която показва вашето бъдеще. Средата ви ще създава предпоставки за вашите успехи и провали. Затова по-добре се обградете с продуктивни, амбициозни и най-вече добросърдечни хора.

НАУЧЕТЕ СЕ НА ПРОШКА

Да бъдеш наранен не е особено голяма работа, освен ако сам не се вглъбяваш в обидата. Не потъвайте в дребнотемие и не обръщайте прекалено внимание в незначителните думи и приказки. Не позволявайте точно те да нарушават вътрешната ви хармония и да развалят деня ви. Научете се да прощавате и отминавате чисти напред към важните неща.

МОЖЕ ДА СЕ УЧИТЕ ОТ ВСЕКИ

"Ако вървя с двама човека, всеки от тях може да бъде мой учител. Ще избера добрите качества на единия, за да ги преповторя, и лошите страни на другия, за да ги коригирам в себе си."

Това е един от най-ползотворните житейски уроци. Приемете всеки човек около себе си като пример и се учете от околните. Когато се възхитите на някого, опитайте се и вие да бъдете като него. А когато се сблъскате с негативите на хората, се постарайте да ги изкорените от собственото си поведение.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиИсторияЛюбопитноСпорт