Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 причини да проявявате доброта

5 причини да проявявате доброта

5 причини да проявявате доброта - изображение

Всички знаем златното правило:

Дръжте се с хората така, както искате те да се държат с вас.

Но дори да не подкрепяте особено това правило, има няколко други причини, които ще ви убедят да бъдете по-благородни, тъй като добротата влияе изключително силно на вашето психическо и физическо здраве. Всъщност проявата на доброта може да редуцира стреса и дори да удължи живота ви.

ДОБРОТАТА ВИ ПРАВИ ПО-ЩАСТЛИВИ

Учени от Оксфордския университет провели изследване, фокусирано върху афектите от доброжелателното третиране на хората. Екипът разгледал над 400 научни публикации по темата и открил 21 научни изследвания, които индикират връзка между щастието и добротата.

Главният автор д-р Оливър Скот Къри от Институт по когнитивна и еволюционна антропология в Оксфордския университет (Institute of Cognitive and Evolutionary Anthropology at the University of Oxford) ясно изявява своето твърдение:

"Това проучване предлага тезата, че хората в действителност усещат удовлетворение, помагайки на другите".

ДОБРОТАТА УДЪЛЖАВА ЖИВОТА

Социологът д-р Кристин Картър споделя своите възгледи по въпроса:

"Хората, които стават доброволци, имат тенденцията да изпитват по-малко болки.

Да се раздавате и да помагате на другите може да защити цялостното ви здраве два пъти по-добре, отколкото един аспирин. Мъжете и жените над 55 години, които участват в повече от две доброволчески програми, имат впечатляващите 44% по-малък риск от ранна и преждевременна смърт… Този ефект е по-силен дори от спортуването четири пъти в седмицата."

ДОБРОТАТА РЕДУЦИРА ТРЕВОЖНОСТТА

Ако често изпитвате тревожност, опитайте да бъдете по-добри хора. Социално тревожните хора, които се занимават с доброволчески дейности, започват да се чувстват по-добре и по-спокойно сред хора.

Изследователи наблюдавали група от социално тревожни хора, които проявили поне 6 акта на доброта всяка седмица в период от един месец. Само след месец участниците се отличили със значително подобрение в настроението, в удовлетворение от интеракция с другите и намалено социално отбягване.

ДОБРОТАТА ПОДОБРЯВА СЪРДЕЧНОТО ЗДРАВЕ

Оказва се, че добротата е способна буквално да подмлади сърцето ви. Добросърдечните постъпки могат да ви накарат да почувствате емоционална топлина, която стимулира отделянето на хормона окситоцин, а с него и химикалът азотен оксид.

Двете заедно защитават сърцето, разширявайки кръвоносните съдове и понижавайки кръвното налягане.

ДОБРОТАТА ЛЕСНО СЕ ПРЕВРЪЩА В НАВИК

Проявата на доброта може да се тренира като мускул. Доклад, публикуван в Psychological Science, изследва начините, по които хората се учат да бъдат по-добри.

Изводите от проучването сочат, че навикът човек да бъде по-хрисим се тренира изцяло като мускул. Всеки може да изгради своя "мускул" на състраданието и доброжеланието. А веднъж проявите на доброта станат ли активна част от ежедневието ви, то ще започнете да ги прави съвсем неволно.

Редактор: Милена Минева

Източник: .goodnet.org

Снимки: freepik.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлНовини