Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 5 навика, с които да възпитате мили и отзивчиви деца

5 навика, с които да възпитате мили и отзивчиви деца

5 навика, с които да възпитате мили и отзивчиви деца - изображение

Да бъдеш родител е доста комплексно понятие. Ако не сте достатъчно внимателни, може да се фокусирате върху един аспект от живота на вашето дете, за сметка на друг, който напълно да отпадне от приоритетите ви. Често виждам родители, които са толкова съсредоточени върху дисциплината на децата си, че не виждат как ги лишават от въображение и свобода на мисълта. Тази тенденция се дължи и на масовото разпространение на наръчници и учебници, които искат да ви научат как да отглеждате децата си, но всъщост са доста недостоверни и неавторитетни.

Истината е, че има множество неща, които са по-важни във формирането на характера на вашите деца, отколкото методите и техниките, които използвате, за да "програмирате" тяхното поведение.

Ето и 5-те навика, които биха ви били много по-полезни в ролята ви на добър родител, отколкото който и да било учебник за възпитание. Ако успеете да направите тези навици част от своето ежедневие, повярвайте ми, няма нещо, което би ви помогнало повече в това да възпитате мили и отзивчиви деца.

1. Благоприятни взаимоотношения

Връзката, която имате със своето дете, оказва най-голямо влияние върху неговото ментално израстване. Отношенията родител – дете, с които то расте, ще станат емблематичен пример, по който то ще гради всички останали връзки в живота си. Ако имате стабилна връзка помежду си, основаваща се на доверие, уважение и емпатия, то вие сте поставили един висок стандарт, достоен за следване. За в бъдеще детето ви ще се опитва да възпроизведе този стандарт и няма да се задоволи с нищо по-малко от това, което вие сте му дали.

Друг плюс на благоприятната и силна връзка е, че децата са по-склонни да се вслушват и да следват примера на човек, с когото са в позитивни взаимоотношения. С други думи, ако поддържате подобна връзка с детето си, е много по-вероятно то да бъде послушно и кротко като малко. А като порасне все още да се връща при вас за съвет и утеха.

2. Позитивно вглеждане в света и в детето

Когато се обърнете към детето си, какво виждате – позитивните или негативните му страни? Начина, по който вие гледате на него, повлиява изключително силно върху бъдещето му развитие, както върху емоционалното и психическото му състояние.

Опитайте се да превръщате негативните мисли в позитивни. Също така бъдете внимателни с тона и езика, който използвате, когато говорите със и за детето.

3. Стабилна връзка между родителите

Децата ви се учат чрез наблюдение и имитиране. Начинът, по който се отнасяте със своя партньор, също ще постави стандарт за бъдещите романтични връзки на вашето дете. Ключът за семейно щастие се крие в хармоничната, пълна с любов къща, в която човек израства. Единственото и най-доброто нещо, което може да направите за вашето дете, е да имате възможно най-добрите отношения със своя съпруг. Ако то вижда как се подкрепяте и разбирате, ще преповторя този пример и в своя живот. Всяко малко усърдие, което полагате, за да поддържате добрите романтични отношения в семейството, ще ви се отплатят след време, виждайки как вашите деца създава хармонични и любящи семейства.

4. Отношенията с другите

Как се държите с държавната служителка в администрацията, с продавачката в местния магазин или с поредния промоутър, който ви пробутва различни стоки? Ами към вашите родители или близките и далечни роднини? Да давате добър пример в отношението си към всички хора, които ви заобикалят, не е просто важна стъпка за изграждане на добри деца, а най-важната.

5. Бъдете част от общност

Покажете на децата си, че светът им не се ограничава до дома и училището. Бъдете част от някоя доброволна организация. Освен че ще му дадете добър пример, с различните контакти и ситуации, в които ще изпада, ще научи множество важни уроци.

Работата за конкретна кауза, възможността да даряваш добро и благотворителността ще станат активна част от живота на вашето дете, само ако вие му дадете този пример

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимка: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиТестовеАнкетиСпортИсторияРецептиХранене при...Алт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника