Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 4 трудности в различните страни, с които туристите могат да се сблъскат

4 трудности в различните страни, с които туристите могат да се сблъскат

4 трудности в различните страни, с които туристите могат да се сблъскат - изображение

Преди да се отправите на поредната почивка, е добре да научите предварително повече за спецификата на страната, която ще посетите. В противен случай може да се забъркате в неприятности.

Например, можете да бъдете атакувани от chuggers във Великобритания, трябва да погледнете внимателно под нозете си в Индонезия, за да не отидете в затвора и да сте изключително информирани в Австралия, защото опасностите не са само под краката, а буквално над главата ви.

Представяме ви  полезни съвета, които могат да ви помогнат да спестите пари и нерви по време на вашите пътувания в чужбина.

Не разчитайте на Google Карти в Южна Корея

гугъл карти

Уви, Google картите няма да ви упътят, когато пътувате в Южна Корея. Правителството на тази страна не даде права на Google за използването на картографските данни заради съображения за национална сигурност. Ето защо, преди да се отправите на път в Южна Корея, трябва да инсталирате приложение за локална навигация. Най-популярната е NAVER Map и е достъпна както на корейски, така и на английски език.

Може да попаднете на събирачи на дарения във Великобритания

дарения

Тези момчета, известни като „Chugger“ действат упорито: те "атакуват" минувачите, поздравяват ги весело и убедително ги молят да дарят няколко паунда за добра кауза.

Методът работи - някои минувачи дават пари само, за да се отърват от тях. Ако не искате да давате никакви пари, е по-добре да не започвате разговор с тези улични събирачи - в края на краищата благотворителността е доброволен акт. Като цяло, британците не ги обичат, но те все още се отнасят към тях търпеливо, като смятат, че тяхната дейност е един от начините за правене на благотворителност.

Забранено е да се яде или пие в обществения транспорт в Сингапур

обществен транспорт

Сингапур понякога е  наричана „страната на забраните“ и това не е случайно. Може би вече сте чували, че пушенето на обществени места е наказуемо с глоба от $ 1000. Глобата за ядене, пиене или кърмене в обществения транспорт е малко по-малко - $ 500. Така че, ако сте в метро и умирате от жажда, ще трябва да почакате.

Защо такива строги закони? Правителството на Сингапур иска да предотврати опасни ситуации и неудобства за пътниците.

Забранява се износът на местната валута, тунизийският динар, от Тунис

тунизийски долар

Тунизийският динар се отнася до т.нар. "близки валути" и затова всеки опит да го изведете извън страната може да ви коства проблеми със закона. Въпреки риска да бъдат проверени на летището при напускане на Тунис, някои туристи вземат хартиени банкноти или монети като сувенири, като ги смесват в чантата си с друга валута. Ако обаче сте хванати с няколко монети или хартиени пари, няма вероятност да бъдете обвинени, служителите просто ще вземат парите и ще ви размахат пръст.

По улиците на Италия има фалшиви полицаи

фалшиви полицаи

Както в някои други страни, така и в Италия съществува опасност от нахлуване на "фалшива" полиция. Те "проверяват" туристите под различен предтекст и крадат пари от джобовете. Понякога хората в цивилни дрехи действат като полицаи (това са истински полицейски служители на снимката по-горе) и показват фалшива значка.

Реалните полицаи в цивилни дрехи не проверяват документите на туристите, защото имат съвсем различни задачи. Ако попаднете в подобна ситуация, не бързайте да показвате документите си и съдържанието на чантата си. По-добре е да ги помолите да се обадят на истинската полиция - обикновено това е достатъчно, за да накарат тези псевдо-полицаи да изчезнат.

Има шанс случайно да "разбиете" такси в Китай

такси в Китай

Съществуват много схеми, в които такситата мамят туристи в различни страни по света, но в Китай, където можете да бъдете обвинени  в повреда на транспортно средство. Ето каква е схемата: хитър таксиметров шофьор лепи счупената дръжка на вратата на пътника и когато нищо неподозиращият пътник се опитва да отвори вратата, дръжката изведнъж се "чупи".

Шофьорът на такси започва да вика и кара пътника да плати за щетите. В тези случаи е по-добре да се включи полицията - вероятно ще бъдете оневинени. Важно е да знаете предварително как да се свържете с легалните таксита, така че да не попаднете в неприятна ситуация.  

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Снимки: businessinsider.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл