Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 4 неща, които можем буквално да научим в съня си - I част

4 неща, които можем буквално да научим в съня си - I част

4 неща, които можем буквално да научим в съня си - I част - изображение

Ученето насън звучи като нелепа мечта. Но сега невролозите твърдят, че са открили начини за подобряване на паметта ви, докато спите.

Идеята за учене насън се е смятала за малко вероятно осъществима, но има няколко начина, с които да опитате да придобиете нови умения, докато подремвате.

Въпреки че няма метод, който да ви позволи да придобивате умения от пълната нула, докато сте в безсъзнание, това не означава, че не може да използвате съня, за да дадете тласък на паметта си.

Досега най-малко четири метода са показали резултат.

Най-простата стратегия ни връща към изследване от 19-ти век на френски благородник, на име Маркиз д'Херви дьо Сен-Дени. Докато изследва начини за насочване на сънищата си, Маркизът установява, че може да върне някои спомени с подходящи миризми, вкусове и звуци.

В един експеримент той рисува оскъдно облечена жена, докато дъвче корен от перуника. Когато по-късно неговият прислужник поставя в устата му корен от перуника, докато спи, ароматът връща виденията за същата красива дама във фоайето на театъра. Тя е облечена в "костюм, който едва ли би бил приемлив за комисията на театър", както той пише с наслада в книгата си "Сънищата и как да ги управляваме".

И така, какво можем да научим или затвърдим в нашите сънища?

1. Думи на чужди езици.

В едно изследване на две групи местни германски лектори им се дават списък с холандски думи, които да запомнят в 22:00, точно преди сън. След това изследователите карат едната група да заспи, докато държат другата група будна. През следващите няколко часа и двете групи са изложени на звука на някои от думите, които вече са научили, наред с някои нови. Изследователите се уверяват, че тези, които са заспали, слушат записа по време на рем фазата на съня, когато декларативните спомени се затвърждават.

В края изследователите откриват, че спящата група е запомнила около 10% повече холандски думи.

Проучването доказва, че спането може да бъде много по-ефективно, ако разберем как работи.

Тази техника, която учените наричат "словесно подсказване", може да бъде използвана от всеки, дотолкова, доколкото записа на даден език звучи в рамките на първите няколко часа сън (известен още като времето, когато сме в сън с бавни вълни). Записът трябва да съдържа думи, на които вече сте били изложени, тъй като проучването не дава положителен резултат при ученето на нови, непознати думи.

2. Да свирим мелодия

За да тестват въздействието върху ученето, изследователи преподават сложна последователност от движения на пръстите преди 30 минутен сън. Ползите са незабавни - веднага след обучението, те са около 10% по-добри.

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСпециалистиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноИнтервютаАлтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияСпортКлинични пътекиФизиологияХранене при...СнимкиЛеченияДиетиВидеоБотаника