Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 4 научни обяснения зад "духовете", които мислите, че виждате (1 част)

4 научни обяснения зад "духовете", които мислите, че виждате (1 част)

4 научни обяснения зад "духовете", които мислите, че виждате (1 част) - изображение

Духовете не са истински! Ето малко наука, за да го докаже.

Нека се престорим - заради спора -, че призраците съществуват. Какво, в такъв случай, бихте определили като призрак? Ако смятате, че паранормалните явления могат да имат свръхестествена причина, това означава, че вие вярвате в света на духовете и демоните, и една вселена, която не се ограничава само до законите на физиката.

Но нека бъдем реалисти: духовете не съществуват. Тези видения не са прояви на един духовен свят и могат да бъдат обяснени с природните закони, които управляват Вселената.

Ето няколко теории за това, което призраци биха могли да бъдат, на базата на науката.

Електромагнетизъм

Ловците на духовете смятат електромагнитни полета (ЕМП) за еквивалент на призрачен автограф. ЕМП могат да имат ефект върху нервните процеси на човешкия мозък, който се управлява от електрически потенциали, които се движат напред-назад. Външни ЕМП могат да повлияят на това как тези невронни вериги работят и създават впечатлението за усещане на свръхестествена активност във външния свят.

Канадски невролог на име Майкъл Персингер тества тази теория през 2010 г., подлагайки участниците на слаби магнитни полета за около 15 до 30 минути. Експериментът установява, че хората наистина започват да чувстват призрачно присъствие в стаята. Разбира се, има изследвания, които предлагат противоположно заключение.

Докато това обяснение предполага, че ЕМП всъщност са просто проява на необичайно голяма ЕМП активност на мозъка, ловците на призраци виждат ЕМП като знак на самите призраци. Това е причината ловците на призраци да носят уред за измерване на ЕМП наоколо, за да преценят дали дадено място е обитавано от духове. Истинността на всичко това е много съмнителна, така че приемете го както желаете.

Влага и мухъл

Призраците могат да бъдат просто симптом на мухъл в околната среда. Един изследовател от Университета Кларксън смята, че някои форми на мухъл могат да създават чувство на тревожност и страх, пораждайки проблеми като остра деменция. Вдишването на тези частици мухъл са бърз начин да започнете да чувствате характерните призрачни тръпки.

Всичко това има логика, нали? Мухълът обикновено се среща в домове и сгради, които не са много добре поддържани. Знаете, онези мръсни, изоставени места, които много лесно можем да определим като призрачни.

Въпреки всичко, няма достатъчно доказателства, за това, че мухълът е напълно отговорен за това, че хората виждат призраци.

СТАТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТУК >>>

Източник: inverse.com; theatlantic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни съветиСнимкиОрганизацииАлтернативна медицинаКлинични пътекиИсторияМедицински изследванияСпециалистиБотаникаЛеченияСпорт