Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 10 необичайни неща, които могат да направят мозъка ви по-силен, а ума по-остър! - I част

10 необичайни неща, които могат да направят мозъка ви по-силен, а ума по-остър! - I част

10 необичайни неща, които могат да направят мозъка ви по-силен, а ума по-остър! - I част - изображение

Забравяте ли често къде сте сложили нещо? Или не можете да си спомните името на някого, макар и да го виждате през цялото време.

Ако искате да се запазите паметта си, тогава ще трябва да работите върху нея. Вашият мозък има нужда да бъде използван по различни начини, за да поддържа своята острота; предложенията ни ще ви помогнат да го стимулирате по различни начини!

1. Пишете на ръка, вместо да набирате текста на компютър (по-често).

Ние обичаме клавиатурите си. Те са много по-ефективни и удобни от молива и тетрадката. Но при писането на ръка вие учите по-ефективно, така че оставете лаптопа настрана, когато искате да придобиете нови знания. Това се случва, защото филтриращата система на мозъка ви (релярната активираща система или РАС) обработва това, върху което активно се фокусирате в момента. Писането на ръка задейства РАС и подсказва на мозъка ви, че е време да насочите вниманието си.

2. Мийте зъбите си с недоминантната си ръка.

Изследванията показват, че използването на противоположната страна на мозъка (както е в този процес) може да доведе до бързо и значително разширяване в частите на кората на главния мозък, които контролират и обработват тактилна информация от ръката. Четкайте, и не забравяйте да нанасяте и пастата за зъби .

3. Сменяйте местата си на масата

В повечето семейства всеки има свое "собствено" място, но вашият мозък има ползи от нови преживявания. Сменяйте местата си и променяйте позицията, която заемате. Тя е свързана с вашата гледна точка в стаята и дори как се протягате към солта и пипера.

4. Предизвиквайте ума си.

Един от най-простите методи за насърчаване на вашата мозъчна функция е да продължавате да учите. Размерът и структурата на невроните и връзките между тях всъщност се променят, докато вие учите. Това може да се случва под много форми, извън книгите и да включва дейности като пътуване, свирене на нов музикален инструмент или говорене на чужд език, или да участвате в социални и обществени дейности.

Друг важен метод? Мозъчна аеробика. Както с ученето, предизвиквайки мозъка си с тренировъчни упражнения за ума, вие може да пазите мозъка си във форма с напредване на възрастта. Това може да бъде нещо толкова просто като да мислите за имена на известни хора, чиито първи имена започват с буквата А, да решавате кръстословици, или да играете игри, които ви карат да мислите. Изследванията дори показват, че сърфирането в мрежата активира региони в мозъка, свързани с вземането на решения и комплексното мислене. Така че за разлика от пасивното гледане на телевизия, използването на Интернет е занимателна задача, която всъщност може да помогне за подобряване на интелекта.

5. Направете нови връзки с носа си.

Може би не си спомняте, когато сте се "научили" да свързвате миризмата на кафе с началото на деня. Въпреки това, свързването на нов аромат - ванилия, цитрусови плодове или мента - с дадена дейност, ще стимулира нови невронни пътища. Дръжте екстракт от вашия любим аромат близо до леглото си за една седмица. Отваряйте го я и вдишвайте, веднага щом се събуждате, и след това отново, докато се къпете и обличате.

СТАТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТУК >>>

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияПатологияСнимкиИсторияАлтернативна медицинаОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияСпециалистиБотаникаСпорт