Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 14 удивителни примера за това как влияем на мозъка си – 1 част

14 удивителни примера за това как влияем на мозъка си – 1 част

14 удивителни примера за това как влияем на мозъка си – 1 част - изображение

Недоспиването не прави добра услуга на мозъка ви – загуба на паметта

Нашето поколение обича да споделя статуси от сорта "не мога да спя", "тотално недоспиване" и т.н., нали ? Станало е модерно да се оплакваме. Резултатът от това обаче е по-лош от това, което си мислим. Недоспиването може да доведе до загуба на паметта и влошаване състоянието на мозъка, което е потвърдено от Калифорнийския университет в Бъркли. В това изследване свързва всички точки за връзката между недоспиването и загуба на ефективност. Един от учените обяснява: "Когато сме млади, имаме дълбок сън, който помага на мозъка да складира и запазва нови факти и информация ... Но с възрастта качеството на съня ни се влошава и предотвратява запазването на тези спомени от мозъка през нощта." Ето защо нужното количество сън при възрастните обикновено е 7-9 часа. Това изследване е много обещаващо за превенцията на загубата на памет и проблемите с влошаването състоянието на мозъка. Така че, няма нужда да бъдете толкова строги със себе си и да се лишавате от сън. Това особено се отнася за тийнейджърите, които най-много се нуждаят от съхранение на паметта.

Стрес

Влюбването не е полезно за мозъка

Дехидратираният мозък е реален проблем

80% от мозъка ви е съставен от вода. Така че, ако не приемате нужното количество, тогава не правите добра услуга на мозъка си, тъй като той се нуждае от нея. Това, което също не знаем, е: Липсата на концентрация и бдителност води до влошаване на краткосрочната памет и други мозъчни функции. Дори 2-5% редуциране на водата може да доведе до понижаване на мозъчната активност. Така че, носете бутилка с вода навсякъде, където отивате, и не си правете шега с мозъка.

Бременността може да измени мозъка ви

Обикновено хората очакват физически промени по време на бременността, но тя води до промени в мозъка. Това може да звучи странно и интересно в същото време. Тези промени са в услуга на бъдещата майка и се случва така, че жените да могат да разберат по-добре детето си. Изследванията показват, че бременността променя структурата и размера на тези мозъчни региони, които са предимно ангажирани с разбирането на мислите, чувствата, вярванията и намеренията на другите; Това доказва проучване, публикувано в списание Nature Neuroscience. Бременността също така намалява сивото вещество. Въпреки това се провеждат проучвания, за да се види колко дълго тези промени продължават при една жена.

Обичате ли сладко?

Ако е така, тогава вероятно нанасяте големи щети на мозъка си, ядейки всички тези сладкиши и захарни изделия. Учените анализират, че индустриално произвежданата захар оказва влияние върху хората по най-лошия начин (добавя се към безалкохолни напитки, подправки, сосове и бебешка храна). Въпреки това, продуктите, които имат омега-3 мастни киселини в състава си (мазни риби, ядки и рибено масло) отстраняват последиците от това. Захарта може да задоволява вашите вкусови желания, но е огромна заплаха за мозъка ви, тъй като забавя процеса на мислене. Винаги е по-безопасно да избягвате консумацията на много захар и да бъдете приятелски настроени към тялото и мозъка. Яжте балансирана диета!

Романтичните чувства и майчината любов имат връзка

Това е едно наистина странно откритие на науката и въпреки това, много интересно. Оказва се, че по отношение на мозъчната активност, романтичните взаимоотношения и майчинските чувства са еднородни с леки разлики. Например, ако сте в страстна връзка с годеника или съпруга си, тогава най-вероятно да повишите сексуалната възбуда в себе си. В допълнение, усещането за тревожност и страх намалява, а усещането за еуфория се увеличава. Майчината любов е отговорна за иницииране на чувствата.

Още примери за това как влияем на мозъка си по удивителен начин вижте ТУК >>>

Източник: tapoos.com

Снимки: Пак там; tes.com

По статията работи: Елиза Трайкова 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт