Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Очарователни и донякъде страховити факти, които не знаехте за мозъка си - част 1

Очарователни и донякъде страховити факти, които не знаехте за мозъка си - част 1

Очарователни и донякъде страховити факти, които не знаехте за мозъка си - част 1 - изображение

Нашите мозъци са сложни машини, способни да изпълняват някои наистина забележителни задачи - задачи, за които повечето от нас не знаят. Има практически безкраен списък с очарователни и дори леко обезпокоителни факти за човешкия мозък, което само илюстрира удивителните способности и сложност на този критичен орган. Тъй като е толкова лесно да се вземат за даденост всички начини, по които той ни служи и защитава, ние сме събрали списък с малко примери за невероятни неща, които да научим за мозъка си.

Първо малко основна информация за това, което прави мозъкът. Ние, хората, сме бозайниците с най-големите мозъци, спрямо размера на тялото. Той по същество служи като "команден център" на тялото. Регулира нервната система, обработва информация от сетивните органи и изпраща сигнали до мускулите. Различните области на мозъка са отговорни за обработката и изпълнението на всякакви задачи, но в много реален смисъл всички несъответстващи части работят заедно, за да ни поддържат функциониращи, защитени и подготвени — о, и живи.

1. Мозъкът не може да усеща болката

В това е най-голямата ирония: Мозъкът е "контролният център", който обработва болката, съобщава ни, когато нещо не е наред или когато трябва да обърнем по-голямо внимание на определена част от тялото. И все пак самият той не е способен да усеща болка, защото няма рецептори за тази цел. Какво ще кажете тогава за главоболието? Всъщност болката при главоболието не идва от самия мозък, а от слоевете тъкан, които предпазват него и черепа.

2. Вашият мозък е мек като масло

На пръв поглед може да приемете, че мозъкът е твърд като каучук. В действителност, той е по-мек от това - много по-мека, почти като консистенцията на размекнато масло. "Той е толкова мек, че дори само сблъсъкът с вътрешността на черепа може да причини увреждане на мозъка", коментира д-р Камерън Шоу. "Или да започне катастрофално подуване, което да смаже мозъка ви в черепа. Непоколебима и ужасяваща мисъл, разбира се, но тя е доказателство, че всички ние трябва да поемем проактивна роля в укрепването и защитата на нашия мозък.

3. Вашият мозък е основно мазнина

Когато видите негово изображение, вероятно ще забележите всички хребети, деликатни върхове и долини. Този външен вид създава впечатлението, че мозъкът прилича повече на добре изваяни мускули, отколкото на парче мазнина - но той наистина е парче мазнина, а не мускулатура. Човешкият мозък е съставен от 60% мазнини и изисква основни мастни киселини от нашите диети, за да функционира. Проучванията установяват, че приема на по-ниски нива на мастни киселини от хранителните продукти намалява способността на мозъка да функционира ефективно и дори може да доведе до определени мозъчни заболявания.

4. Физическите упражнения осигуряват полезна тренировка за мозъка

Всички знаем, че физическите тренировки са полезни за организма, но те също така могат да подобрят и поддържат здравето на мозъка. По-конкретно, те могат да бъдат полезни за паметта и мисленето. Според Харвардския университет:

"В проучване, направено в Университета на Британска Колумбия, учените установяват, че редовното аеробно упражняване, което кара сърцето да бие лудо и вашите потни жлези да работят усилено, увеличава размера на хипокампуса, мозъчната област, отговорна за вербалната памет и ученето."

Това откритие подчертава не само колко важно е редовното аеробно упражняване, но и как може да помогне да защитим мозъка си от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

5. Мозъкът се нуждае от холестерол, за да оцелее

Ние сме програмирани да мислим за холестерола като за нещо лошо, но връзката между холестерола и здравето е тази, която е подложена на строг контрол през последните години. Холестеролът всъщност е връзката между мазнините и мозъка. 25% от холестерола в тялото ви се използва от мозъка и според д-р Дейвид Пърлмутер той подпомага "мембранната функция, действа като антиоксидант и служи като суровина, от която можем да произвеждаме неща като прогестерон, естроген, кортизол, тестостерон и дори витамин D." Изследванията показват, че по-възрастните хора с по-високи нива на холестерол имат по-добра обща функция на паметта. Тези с по-нисък холестерол имат по-висок риск от депресия.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: ranker.com

Снимка: twitter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт