Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 17 факта, които показват колко различна е Япония от останалата част от света – част 2

17 факта, които показват колко различна е Япония от останалата част от света – част 2

17 факта, които показват колко различна е Япония от останалата част от света – част 2 - изображение

Знаете ли, че в Япония е отчетена най-високата средна продължителност на живота в света? Жителите й трябва наистина да притежават тайна рецепта за дълголетие. Някои традиции в Страната на изгряващото слънце може да ни изненадат, но определено има неща, които си заслужава да научим.

Внимание: възможно е да поискате да резервирате самолетен билет в момента, в който ги прочетете!

Поздравите

Японците не се ръкуват за поздрав, а се покланят. Колкото по-ниско е поклонът, толкова по-дълбоко е уважението. Така че не протягайте ръка, освен ако не искате да се почувствате неудобно.

Смъртоносен работохолизъм

Дрямката по време на работа е не просто приемлива в Япония, но и достойна за уважение. Японците използват специален термин за този вид "активност" – "inemuri". Смъртните случаи в резултат на преумора от много работа поради също не са необичайни за страната. Те са познати като Karoshi, а основна причина за тях са сърдечни удари. 

Добро знамение

Черна котка

Черната котка е символ на нещастие в културите на много страни. Не и в Япония. В Страната на изгряващо слънце тези пухкави приятели се считат за олицетворение на щастието и добрия късмет. 

Заешки остров

Окуношима е японския остров на зайците. Те са негови обитатели от Втората Световна война, когато са докарани с цел тестване на ефектите от различни отровни газове. За щастие тези експерименти остават в миналото и днес можете просто да се радвате на компанията на хиляди пухкави зайчета. 

Центърът на емоциите

Корем

Къде е центърът на емоциите? Може би сърцето? Е, не и ако сте в Япония. Японците вярват, че любовта започва от корема (hara), а нямата комуникация е достойна за уважение. Тя е позната като "haragei", в превод "говорене от/чрез корема".

Число на смъртта

паркинг в Япония

Числото 4 (shi) често се избягва в Япония, защото думата "смърт" има много сходно звучене на японски. Затова не се изненадвайте, ако забележите да липсва номерация. Четири не е единственото "страшно" число в японската култура – числото 43 (shisan), например, звучи подобно на "мъртвородено" (shinzan), поради което се избягва в родилните болници.

Купете си прегръдка

Чувствате се самотни? Японците предлагат необичайно решение на проблема. В Токио съществува "специализиран магазин за съвместен сън", който ви предлага да спите с член на персонала. И под сън имаме предвид само това и нищо повече.

Училищната униформа

Японски ученички

Вероятно сте попадали на момичета, които са облечени по този начин в японските анимационни филми или манга. Но едва ли знаете, че облеклото им е вдъхновено от истински училищни униформи. Дизайнът на дрехата се различава спрямо училището, но типични са късата плисирана пола, блуза или пуловер и чорапи до коляното. Повечето момичета добавят аксесоари, с които изразяват своята индивидуалност.

Вижте първата част на статията ТУК.

Редактор: Наталия Тотева

Източници: brightside.me, unsplash.com, instagram.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниИсторияЛюбопитноСпортДиетиАлт. медицинаРецепти