Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - II част

15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - II част

15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - II част - изображение

Толкова е лесно да изгубим контрол над емоциите си.

Ето защо емоционалната интелигентност е толкава важна.

Способността да разбираме емоциите /както нашите, така и на хората около нас/, да предугаждаме мощния им ефект и да използваме тази информация, за да контролираме нашите мисли и поведение, може значително да увеличи шансовете ни за постигане на успех.

Разбира се, емоционалната интелигентност се гради с много усилия и практика. Много хора са емоционално интелигентни, без да си дават сметка за това. Вижте кои неща са характерни за тяхното поведение и преценете дали вие сте един от тях:

9. Прощавате

Ако вече сте разбрали, че перфектни хора не съществуват, вероятно сте научили и, че отказът да простиш е като да оставиш ножа в раната – така тя никога няма да заздравее.

Вместо да се отдавате на горчивината и болката, простете и си дайте шанс да продължите напред.

10. Развивате емоционалната си интелигентност

Когато се учите да изразявате емоциите си, вие подобрявате умението си да ги разбирате. Когато сте тъжни, вие се опитвате да стигнете до дъното на проблема и да определите защо се чувствате по този начин: Разочарован ли съм? Ядосан? Наранен?

Развиването на емоционалната интелигентност ви прави по-проницателни хора и ви учи как да реагирате в определени ситуации.

11. Хвалите другите и се радвате за тях от сърце

Винаги трябва да търсите доброто у хората. Освен това трябва да отдаваме заслуженото на постиженията им и да не им завиждаме, а точно обратното – да се радваме за тях и да споделяме успеха им. По-този начин ние ги вдъхновяваме да бъдат още по-добри. Когато работят с вас, те ще се стремят да дадат най-доброто от себе си.

12. Опитвайте се да контролирате мислите си

Една английска поговорка гласи: "Не можете да спрете птица да кацне на главата ви. Но можете да й попречите да свие гнездо там."

Когато попаднете в неприятна ситуация, може и да загубите контрола върху своя емоционален отклик.

Но можете да контролирате това, което ще се случи след това: фокусирайте се върху вашите мисли.

Вместо да се отдавате на тези чувства и мисли относно колко нечестна е съответната ситуация, превърнете я в позитив: измислете план как да продължите напред.

13. Не съдите прибързано за хората

Преценяването на хората от пръв поглед, без да се взимат под внимание други фактори, е много вреден навик.

Всеки може да има лош ден или дори лоша година. Когато отказвате да слагате етикети на хората, вашето мнение за тях остава гъвкаво и можете да извлечете максимума от взаимоотношенията си с тях.

14. Анализирате слабостите си

Нужни са самоанализ, проницателност и кураж, за да видите слабостите си и да си ги признаете. Но нещата няма да се оправят, докато не го направите.

Чрез анализиране на ситуациите, в които губите контрол над емоциите си, вие развивате стратегия за справяне с тези моменти в бъдещето.

15. Осъзнавате, че вашите емоции могат да бъдат използвани срещу вас

Като всяка друга способност емоционалната интелигентност може да бъде използвана етично и неетично. При усвояването на определени умения, някои хора могат да ги използват манипулативно спрямо други.

Но точно затова трябва да развиете емоционалната си интелигентност – за да можете да се предпазите от такива хора.

Към първа част > > >

снимки: realtrends.com; essentialsofbusiness.ufexec.ufl.edu; wnyc.org

 

 

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл