Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Децата и емоциите - ето какво трябва да знаят малчуганите

Децата и емоциите - ето какво трябва да знаят малчуганите

Децата и емоциите - ето какво трябва да знаят малчуганите - изображение

ЕМОЦИИТЕ СА ВРЕМЕННИ

Независимо дали изпитвате щастие, или гняв, дали емоциите ви са положителни, или негативни, и в двата случая те са просто временно състояние. Момчетата и момичетата, особено тези, които често изпитват тревожност, приемат моментното си състояние за перманентно. Мислят си, че големият черен облак, надвиснал над главите им, никога няма да ги напусне. Но всичко това трае до момента, в който се разсеят. Новите мисли, идеи и случки бързо и лесно пораждат нови емоции.

Вие като родители трябва редовно да напомняте за това на децата си. За по-лесно разбиране дори използвайте народни мъдрости – "Бързо дошло, бързо си отишло" и пр. А може също така с детето си да измислите ваше авторско мото, което да си припомняте, когато сте разстроени.

ДОБРОТА И ЩАСТИЕ СЕ КРИЕ ВЪВ ВСЕКИ

В същината на всеки човек се крие доброта, която е способна да поражда чиста позитивна енергия. Това е и естественото емоционално състояние на детето ви. Но чувства като гняв, тъга, тревожност, разочарование и завист могат да замъглят характерната емоционална гама на малчугана.

Ако съумеете да го научите да разпознава, отбягва и подминава тези негативни чувства, то ще е способно по-често да проявява истинското си добросърдечно Аз.

ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Колоритната дъга от чувства на децата може понякога да бъде доста пренаситена. Не винаги обаче те съумяват да разберат емоциите които изпитват, както и защо ги изпитват.

Да помагате на хлапето си да научава за различните емоции и за начините за справяне с тях не е лек и краткосрочен процес. Колкото повече то расте, с толкова повече неща ще се сблъсква, а те ще пораждат различни и нови чувства в него. Когато се появи някоя непозната емоция или тръпка, винаги разговаряйте с детето си за това и го подтиквайте да осмисля и разбира какво се случва в ума и сърцето му.

СМЕСЕНИТЕ ЕМОЦИИ СЕ СРЕЩАТ ЧЕСТО

Децата често усещат повече от една емоция в даден момент. Такива комплицирани чувства поражда например смъртта на домашен любимец. В подобни етапи хлапетата се чувстват объркани, а това ги прави дори по-уязвими и по-чувствителни.

Ако детето ви се чувства по този начин, отново трябва да говорите с него, за да му помогнете да дефинира и разграничава чувствата си. Когато то разбере, че тъгата по изгубения любимец не трябва да се смесва с гнева към несправедливия живот, който му отнема другарчето, детето по-лесно ще осъзнае тези негативни усещания и ще се отърси по-лесно от тях.

ВСИЧКИ ЕМОЦИИ СА ОТ ПОЛЗА

Емоциите са просто са отклик на вашите възприятия. Те показват всъщност дали нещо ви тревожи или вълнува по някакъв друг начин. Научавайки детето си да разпознава емоциите си от малко, когато стане зрял човек, ще може продуктивно да разчита между смесените си чувства, за да разбира какво всъщност го тревожи.

Да помагате на детето си да осъзнава, че емоциите не са нито само лоши, нито само добри, е от една от основните необходимости за неговото позитивно емоционално развитие.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиСпециалистиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижиИсторияСпортРецептиИнтервютаАнкетиТестовеХранене при...Алт. медицинаОрганизацииОбразованиеЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника