Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Емоционално интелигентен мъж – ключът към успешен брак

Емоционално интелигентен мъж – ключът към успешен брак

Емоционално интелигентен мъж – ключът към успешен брак - изображение

В едно дългосрочно проучване, в което взимат участие 130 младоженци, д-р Готман открива, че мъжете, които позволяват на съпругите си да им влияят емоционално, са разковничето на щастливия брак.

Това критично умение не е решаващо само за хетеросексуалните двойки, но и за хомосексуалните. Но се забелязва, че двойките с еднакъв пол се справят в пъти по-успешно в емоционален аспект, в сравнение с тези с противоположен.

А ето и един нагледен пример, с който можете да видите как на практика изглежда един привидно нормален брак. Двамата партньори Лора и Стивън твърдят, че искат да имат дълга и успешна връзка, но действията им показват друго.

Стивън: "С момчетата ще ходим за риба този уикенд. Тръгваме още тази вечер."

Лора: "Но приятелките ми ще идват утре сутрин и ще остават през почивните дни. Беше ми обещал преди седмици, че ще ми помогнеш да изчистим и подредим къщата. Не можеш ли да тръгнеш утре сутрин?"

Стивън: "Защо аз да пренебрегвам своите приятели? Не мога да ги разигравам и да променям деня за тръгване."

Лора побеснява, нарича съпруга си егоист и излиза от кухнята, за да се успокои. Изнервен от ситуацията Стивън си сипва уиски и си пуска футболен мач. Връщайки се ри него, за да говорят, Лора се сблъсква със бетонна стена. Той просто не иска да коментират повече темата. Накрая тя плаче, а той тръгва за риба с приятели.


Подобни спорове са пълни с обвинения, а понякога и с обиди. Това поглъща първоначалната причина за свадата и изкарва на показ съвсем други проблеми. Ясно личи, че всичко тръгва от нежеланието на Стивън да се поддаде на влиянието на Лора, която има нужда от помощ.

ОТХВЪРЛЯНЕ НА ВЛИЯНИЕ

В своето проучване д-р Готман стига до извода, че 65% от мъжете завишават негативите по време на спор. Както в горния пример, Стивън предпочита да действа отбранително и да държи на своята позиция, без да се опита да разбере оплакването на Лора. Най-силните фактори, които не позволяват на мъжа да изслуша съпругата си, са защита, критика, презрение и изграждане на преграда.

НЕ НАПАДАЙТЕ ВЕДНАГА МЪЖА

За успешния брак, разбира се, са нужни двама. Разбирането от страна на мъжа е също толкова важно, колкото и уважението от страна на жената. Но проучването на д-р Готман открива, че мнозинството от съпругите проявяват нужното търпение и респект, дори тези, които са нещастни в брака си.

Статистически погледнато, изследванията на д-р Готман сочат, че има 81% шанс един брак да се саморазруши, ако мъжът не желае да поставя на равно емоциите и компромисите със своята съпруга.

КАКВО МОГАТ ДА НАУЧАТ МЪЖЕТЕ ОТ ЖЕНИТЕ

Отдалечаването между двата пола започва още от детство. Малките момчета винаги играят, за да спечелят. Момичетата, от друга страна, се занимават с емоционални и ролеви игри. Когато едно момче се удари, то бива пренебрегвано. Все пак играта трябва да продължи.

Ако момиче обаче е ударено, тя заявява, че вече не е приятелка с децата, които са я наранили. Така играта спира, докато хлапетата не се сдобрят отново.

Поради различното възпитание и култура, няма как да генерализираме тези два примера. Но изследването на д-р Готман ги потвърждава. Само 35% от мъжете, участвали в мащабното изследване, са били емоционално интелигентни.

Ето тук вече неуспешните бракове се свързват с детско-юношеските години. Емоционално неинтелигентният мъж отхвърля влиянието, което неговата съпруга му оказва.

Емоционално интелигентният мъж се интересува от чувствата на съпругата си и я уважава изключително много. Дори да не може да изразява мислите и емоциите си по същия начин, по който тя го прави, той се учи от нея всеки ден.

Когато трябва да разговарят, той ще изключи телевизора и ще я изслуша. Той винаги ще избира според общите нужди, а не само според личните. Неговата връзка, сексуалният му живот и съвместно щастие винаги ще бъдат много по-добри от този, на когото липсва емоционална интелигентност.

Подобен добър съпруг ще бъде и отличен баща. Ще съумее да научи децата си да не се страхуват и да бягат от чувствата си. Ще им покаже как да уважават и обичат.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл