Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - I част

15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - I част

15 отличителни черти на емоционално интелигентните хора - I част - изображение

Толкова е лесно да изгубим контрол над емоциите си.

Ето защо емоционалната интелигентност е толкoва важна.

Способността да разбираме емоциите /както нашите, така и на хората около нас/, да предугаждаме мощния им ефект и да използваме тази информация, за да контролираме нашите мисли и поведение, може значително да увеличи шансовете ни за постигане на успех.

Разбира се, емоционалната интелигентност се гради с много усилия и практика. Много хора са емоционално интелигентни, без да си дават сметка за това. Вижте кои неща са характерни за тяхното поведение и преценете дали вие сте един от тях:

1. Обмисляте много чувствата

Емоционалната интелигентност започва с размисъл. Задавате си въпроси като "Защо се чувствам по този начин?" и "Какво ме накара /или някой друг/ да кажа това?"

Разбирането на емоциите и реакциите на хората ви прави по-разсъдливи и по този начин можете да използвате информацията в своя полза.

2. Питате другите за тяхната гледна точка

Разбирате, че другите виждат нещата много по-различно от вас. Не става дума за правилно и грешно, а за разбиране на другите, техните чувства и житейски позиции.

3. Казвате "благодаря"

Изненадващо е колко са неучтиви и невъзпитани хората в наши дни.
Но вие знаете каква могъща сила се крие в тази малка дума, която може да промени нечий ден или да заздрави връзката ви. Тази думичка наистина е вълшебна.

4. Знаете, кога да направите пауза

"Паузата" е онзи момент, когато трябва да спрете и да помислите преди да кажете нещо. Разбира се, това е много лесно само на теория.

Наясно сме, че никой не е идеален. Но тази пауза може да ви спести много срам и главоболия, да ви направи по-добър служител или дори да спаси връзката ви.

5. Задавате си въпроса "защо"

Вместо да слагате етикет на хората, вие трябва да се опитвате да отговорите на въпроса защо даден човек се държи по определен начин.

Опитвайки се да развиете качества като емпатия и състрадание, вие всъщност ще започнете да виждате ситуацията през очите на другия човек. Задавайте си въпроси като "Защо този човек се чувства по този начин?" и "Какво стои зад тази сцена?"

Така ще можете да разчитате на подкрепата и уважението почти на всеки човек.

6. Отворен сте за критика

Никой не обича да го критикуват, включително и вие самите.

Но трябва да разберете, че във всяка критика има частица истина, която може да ви помогне да станете по-добри специалисти или хора. Критиката на другите към вас разкрива и начина, по който те разсъждават, което може да се окаже коз във вашите ръце.

Затова не се палете много, когато ви мъмрят и се опитайте да извлечете колкото се може повече позитиви от това.

7. Постоянно обмисляте как другите ще реагират на дадено действие

От момента, в който срещнете даден човек, вие започвате да го анализирате. Това е заложено у всеки индивид.

Но това наблюдение на хората около вас води до много положителни резултати: осъзнавате, че всичко, което казвате и правите засяга по някакъв начин другите. Това означава, че трябва да внимавате не само какво казвате, но и как го казвате.

8. Извинявате се

Знаете, че "съжалявам" може да е най-трудната думичка на света. Но също така трябва да осъзнавате, че е една от най-силните.

Когато признавате грешките си и се извинявате за тях, вие развивате качества като смирение и искреност, което автоматично привлича хората към вас.

снимки: cio.com; realtrends.com; ww2.kqed.org

 

 

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл