Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 15 научни открития, случващи се в този момент – част 2

15 научни открития, случващи се в този момент – част 2

15 научни открития, случващи се в този момент – част 2 - изображение

Вече не е необходимо да плащате безумни суми, за да получите достъп до научни изследвания на колеги

Научна схема

Научното общество се бори срещу безумните такси за достъп до научните публикации на изследователите по света. Вече около 1/4 от научните публикации са достъпни в интернет, без никакви такси.

Учените смятат, че могат да противодействат на загубата на памет при заболяването Алцхаймер

Алцхаймер

Загубената памет може би не е безвъзвратно загубена. Ензим, който се намесва в ключовия процес по формиране на спомените при хората с Алцхаймер вече може да бъде открит, благодарение на протеин, който му помага да си свърши мръсната работа. Това твърдят учените от Масачузетския технологичен университет.

Учените току що откриха витамин, който може да намали процента на децата с вродени дефекти и спонтанните аборти по целия свят

Бременна жена

Учените определят откритието като най-важното за бременните жени след откриването на фолиевата киселина насам. Дванадесетгодишно проучване разкрило, че жените могат да избегнат спонтанните аборти и раждането на деца с дефекти като просто взимат витамин В3 по време на бременността.

Учените най-накрая започват да разгадават как да лекуваме нараняванията на гръбначния стълб

Момче в инвалидна количка

Няма нищо лесно при лечението на нараняванията на гръбначния стълб. Но ново изследване е разработило една от най-модерните технологии за възстановяване на тялото с минимална хирургическа намеса.

Сега учените могат да разработят много по-ефективни терапии, които дори в бъдеще ще могат да лекуват парализа и други травми на нервната система.

Хиперлуп е на път!

хиперлуп

Транспортната система хиперлуп е творение на съвременния гений Илън Мъск, които обещава да транспортира хора чрез системата от тунели и авангардни влакове с невероятната скорост от около 1126 км в час. Това означава, че разстоянието между Вашингтон и Ню Йорк ще се взима за около 29 минути.

Засега хиперлуп системи се строят в САЩ, Холандия, Словакия и Чехия. Целта е до 2021 г. Амстердам и Париж да бъдат свързани с подобна скоростна линия.

Съществува дори (малко лудо) предложение граничната стена между САЩ и Мексико да бъде превърната в гигантски хиперлуп тунел.

Учените се борят с резистентността към антибиотиците

Резистентност към антибиотици

ООН обяви резистентността към антибиотици за "основна заплаха" за световното здраве. Учените изказват предположението, че това ще доведе до смъртта на 10 милиона хора годишно до 2050 г. Но човечеството все още не е изгубило битката.

В началото на тази година учените обявиха, че разработват молекула, която противодейства на резистентността към антибиотици в множество щамове едновременно, което превръща това научно достижение в едно от най-важните за бъдещето на човечеството.

Австралийската докторантка Шу Лам подлуди научното общество с начин за убиването на бактериите… без антибиотици. Тя разработи звездовиден полимер, който може да убива шест различни супер щама без антибиотици, само чрез разкъсването на стените на клетките им.

НАСА направи достъпни всичките си проучвания за обществеността

НАСА

Миналата година НАСА обяви, че всяко публикувано изследване, финансирано от космическата агенция, ще бъде достъпно безплатно и създаде нов уеб портал, до който всеки човек може да получи достъп.

Безплатният онлайн архив е отговор на новата политика на НАСА, която изисква всяка статия, написването на която е финансирано от агенцията, да бъде обществено достъпна максимум година след издаването й.

Учените класифицираха нов тип небесно сияние… и го нарекоха Стив

Стив представлява протонна аурора и е една от най-красивите истории на 2017 г.

Новото астрономическо явление прилича на панделка от сияеща светлина и е забелязано на огромна височина в северното полукълбо.

Вижте колко красив е Стив. Нали? Животът все пак не е толкова лош и нашият свят заслужава да бъде спасен.

Аурора Стив

Към първа част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

снимки: fakingnews.firstpost.com; sciencealert.com; theconversation.com; govtech.com; rms.nsw.gov.au; huffingtonpost.com; berkeley.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноИсторияЛичностиНаправления в медицинатаОткритияГеографияОрганизацииАлт. медицина