Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Нашият мозък има сезонен календар: науката потвърждава

Нашият мозък има сезонен календар: науката потвърждава

Нашият мозък има сезонен календар: науката потвърждава - изображение

Вътрешният ни сезонен календар може би се намира в хипофизната жлеза, която от своя страна се намира в основата на мозъка. Учените са открили група от клетки в тази област на мозъка, които определят сезонните ритми при овцете чрез превключване между летни и зимни условия, според ново проучване, публикувано в списание Current Biology.

При много бозайници т.нар цикличен кръг контролира много дейности, включително миграцията, хибернацията и сезоните за чифтосване. Изследователите искат да разберат как тялото поддържа този годишен цикъл.

Те откриват протеини в региона на хипофизната жлеза при овцете, чието производство зависи от продължителността на деня. По време на дългите летни дни, хипофизните клетки биват наситени с определен вид протеин. Кратките дни, за разлика от първите, причиняват синтезирането на по-голямо количество от друг вид протеин. Количеството на тези протеини изглежда служи за помощ на друга мозъчна област, хипоталамуса, коригираща сезонните цикли на изпомпваните хормони.

С преминаването на сезоните, деленето на клетките с летни или зимни протеини се сменят. "Изглежда, че има един кратък период от годината, в средата на зимата и средата на лятото, когато те са в едно състояние или друго състояние" – обяснява съавтора на изследването Андрю Лаудън от Университета в Манчестър пред Би Би Си.

От тук, разбира се можем да правим много изводи за начина, по който се чувстваме през различните сезони, нали?

Източник: braindecoder.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниИсторияОткритияЛичностиНаправления в медицинатаОрганизацииАлт. медицинаГеографияРецептиХранене при...СъставкиХрани и ястияСпортФизиологияДиетиВидеоБотаникаИзследванияЛечения