Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 15 научни открития, случващи се в този момент – част 1

15 научни открития, случващи се в този момент – част 1

15 научни открития, случващи се в този момент – част 1 - изображение

Няма нужда да ви казваме, че добрите новини в този момент са малко и бъдещето на нашия свят не е много светло – ако използвате социалните мрежи, е невъзможно да избегнете статиите за топящите се ледници, гонореята, която е резистентна на всички медикаменти и смъртоносните рецепти за отслабване. И това са само последните заглавия в научните сайтове и журнали.

Но въпреки цялата безнадеждност и мрак, които са надвиснали над планетата, по света има много хора, които продължават да работят за благото на цялото човечество и точно в този момент правят нови и нови открития. Понякога обаче тези учени не получават нужното внимание в пресата, поради което днес ще ви запознаем с някои от последните научни достижения, които ще променят завинаги нашия свят.

Лекари успяха да обърнат последствията от тежката мозъчна травма на двегодишно дете

Момиченце

Учени в САЩ съобщиха, че за първи път в историята са успели да възстановят мозъчните функции на две-годишно момиченце, което се удавило в басейн и било съживено два часа, след като сърцето му спряло да бие.

Липсата на достъп на кислород до мозъка е причинила дълбоки увреждания на сивото вещество и мозъчна атрофия и детето нямаше да може да говори, или да отговаря на гласове – само да се движи неконтролируемо и да клати глава. Но благодарение на курс на лечение с кислород  - включително хипербарна кислородна терапия – осъществен от екип от болницата LSU Health в Ню Орлиънс и университета в Северна Дакота, лекарите са успели да намалят мозъчните увреждания.

На косъм сме от постигането на устойчив ядрен синтез

Ядрен реактор

Ядреният синтез (студена енргия) може би е ключа към производството на почти неограничено количество енергия от малко изходни продукти, различни от солена вода, но учените отдавна се опитват без сериозен успех да създадат машината, която ще контролира успешно подобна мощна ядрена реакция.

Но вече имаме напредък. В края на 2015 г. Германия включи огромен ядрен реактор, който успешно поддържа горещата струя водородна плазма. Но те не са единствените. Южна Корея и Китай едновременно постигнаха рекордни реакции в своите машини за ядрен синтез. Великобритания също включи революционен реактор, който успешно произвежда плазма в ядрото си.

Всъщност учените от Масачузетския технологичен институт предсказват, че благодарение на тези нови достижения човечеството ще консумира "Студена енергия" до 2030 г.

Вече всички можем да "слушаме" Вселената

Радиоастрономия

Вероятно вече сте чули за мощната гравитационна вълна, която учените засякоха през 2015 г. но това, което може би не знаете, е, че учените са открили поне още две подобни гравитационни вълни.

С новите космически детектори, известни като LISA, които ще бъдат свързани до 2034 г., скоро ще можем да тестваме всички луди научни хипотези като идеята за съществуването на безброй паралелни измерения в нашата Вселена.

Скоро човечеството ще изкорени още едно опасно заболяване от лицето на земята

Гвинейски паразитен червей

Първо хората се отърваха от едрата шарка. Сега сме на косъм да изтрием от планетата гвинейския паразитен червей, който е истински кошмар – той буквално излиза от кожата на хората.

В началото на 2015 г. случаите на гвинейския паразит бяха само 126. Намаляването на броя на засегнатите дължим на гениалните евтини филтърни сламки за пиене, които предотвратяват заразяването при приемането на замърсена вода. През май тази година случаите бяха само 5.

Скоро и детският паралич ще е история

Деца, болни от детски паралич

От Глобалната инициатива за изкореняване на детския паралич, предприета през 1988 г., насам случаите на заболяването са намалели с 99.9%, благодарение на разработената ваксина.

През 2016 г. регистрираните случаи на див вирус на детски паралич са само 19, а през 2017 – 8.

Учените са на път да открият медикамент, който лекува симптомите на аутизма

Дете с аутизъм

Малки, но обещаващи клинични тестове в САЩ тази година показаха, че 100-годишното лекарство, наречено сурамин, може значително да подобри състоянието на децата, болни от аутизъм.

Предстоят още много изследвания, но за първи път учените са толкова близо до медикамент, който може да лекува аутизъм.

Учените разработват сито на основата на графена, което ще превръща морската вода в питейна

Сито от графен

Графенът сам по себе си е изключителен, но през април учените стигнаха до повратна точка в опитите за ефикасна дестилация на морската вода, обявявайки изобретяването на графено-оксидна мембрана, която пресява солта от морската вода.

На този етап техниката все още е изпробвана само в лабораторни условия, но ни дава надежда, че един ден, ако човечеството сериозно закъса с питейната вода, ще може лесно да пречиства морската вода, за да оцелее.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

снимки: sciencealert.com; techradar.com; goforlaunch.nl; abc.com; polioeradication.org; crystalinks.com; phys.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноИсторияОткритияЛичностиНаправления в медицинатаОрганизацииАлт. медицинаГеография